Dinkić:Podela besplatnih akcija EPS-a 2011.

0

Želim da podelimo sve akcije ove godine, osim EPS-a i Aerodroma: Mlađan Dinkić
 

Obrazlažući poslanicima republičkog parlamenta Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, Dinkić je podsetio da su građani do sada mogli da ostvare pravo na besplatne akcije tek šest meseci posle privatizacije.

 

Za besplatne akcije do sada se prijavilo 4,8 miliona građana, a to pravo je steklo i blizu 150.000 zaposlenih u najvećim javnim, državnim preduzećima.

 

Predloženim izmenama zakona akcije koje nisu do sada prodate iz Privatizacionog registra na Beogradskoj berzi, biće objedinjene sa do sada neprodatim akcijama Akcijskog fonda, posle čega će biti objedinjene u Akcionarski fond koji će emitovati besplatne akcije građanima.

Ministar je objasnio da se predloženim rešenjima ukida Akcijski fond, a zaposleni će preći u Agenciju za privatizaciju, koja će jedina u buduće vršiti prodaju državnih akcija.

Dinkić je precizirao da će građani ove godine, osim akcija NIS-a, dobiti i akcije kompanije "Telekom Srbija", Aerodroma "Nikola Tesla", kao i objedinjene akcije Akcionarskog fonda, a sledeće godine dobiće akcije EPS-a, čime će biti završena podela besplatnih akcija u Srbiji.

"Želimo da ove godine podelimo sve akcije, osim akcija EPS-a, a preduslov za to jeste da se i Aerodrom i EPS pretvore u akcionarska društva kako bi mogla da se odredi nominalna vrednost akcija koje će biti podeljene građanima", rekao je Dinkić.

Ministar je objasnio da jedina preduzeća koja neće biti privatizovana, a čije će akcije građani dobiti, jesu EPS i Aerodrom.

On je izrazio uverenje da se u slučaju privatizacije kompanije "Telekom Srbija" "neće ponoviti slučaj sa NiS-om, s obzirom da se, kako je rekao, "radi o međunarodnom tenderu i da će vrednost akcija biti tržišna."

Predložene izmene i dopune Zakona o Agenciji za privatizaciju neophodne su s obzirom da se ukida Akcijski fond, a Agencija za privatizaciju preuzima njegove dosadašnje poslove, kazao je Dinkić.

Ministar je obrazložio i Predlog zakona o metrologiji, navodeći da je njegovo donošenje potrebno radi usklađivanja sa regulativom Svetske trgovinske organizacije i EU. Osnovni problem do sada, prema njegovom objašnjenju, bio je što Direkcija za mere i dragocene metale vrši i merenje i nadzor, a što predstavlja sukob interesa.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here