Tanjug
Hašim Tači

Saslušanje predsednika Kosova Hašima Tačija trajalo je nekoliko dana u Specijalnom tužilaštvu u Hagu, ali nije razjasnilo optužnicu protiv njega, prenosi Koha.

Kako navodi ovaj medij, u diplomatskim krugovima postoji veliko interesovanje da se sudbina te optužnice razjasni što je pre moguće, jer neke zapadne diplomate veruju da to utiče na političke procese na Kosovu.

Način i vreme objavljivanja saopštenja da su aktuelni predsednik Kosova Hašim Tači i lider DPK Kadri Veselji pod optužnicom, iznenadili su mnoge zapadne diplomate.

Mnogi od njih su saglasni da je to bilo “neobično”, ali nisu sigurni da li je na taj način sprečeno bilo koje delovanje koje bi ometalo rad suda.

Tužilaštvo je objavilo vest u vreme kada je Tači bio na putu za Vašington, gde je trebalo da prisustvuje sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vuičićem, uz posredovanje specijalnog ameičkog izaslanika Ričarda Grenela.

Bez obzira da li je namera bila da se ovaj sastanak ne održi ili ne, objavljivanje ove vesti sprečilo je taj sastanak.

To je na neki način dovelo do povratka porocesa dijaloga pod kontrolom Brisela.

Kontakti sa Tačijem svedeni su na minimum i on više nije bio pozivan ni u Vašington, ni u Brisel.

Evropske diplomate kažu da se Tači sada “mora pozabaviti rasvetljavanjem svog slučaja i predlogom optužnice”.

To je dovelo do spekulacija da EU stoji iza ovog razvoja događaja, pošto je Specijalni sud osnovan na inicijativi EU, a za njegovo funkcionisanje obezbeđeno je stotine miliona evra.

Međutim, činjenica da je tužilac Amerikanac čini ovu teoriju manje verovatnom.

Neki čak idu toliko daleko da kažu da je možda bila više u pitanju međuamerička zavera, jer verovatno postoje razlike u pristupu između Stejt departmenta i Bele kuće, piše Koha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here