Diplomatska borba oko jezika UN

0

 

Francuski je još uvek zvaični jezik diplomatije

Obnovljeni napori Pariza da obezbedi budućnost svog jezika u međunarodnim krugovima delimično su izazvani i imenovanjem Britanke Ketrin Ešton za šefa diplomatije Evropske unije.

 

 

Njen loš francuski, nekada nezamisliv za visokog zvaničnika EU, izazvao je nezadovoljstvo u francuskim medijima i podstakao zabrinutost u Parizu da će "lejdi Ešton" izgraditi anglofonsku diplomatsku mašineriju Evropske unije.

 

Francuska je prošle nedelje u UN poslala visokog izaslanika, bivšeg premijera Žan-Pjera Rafarena, sa zadatkom da insistira na poštovanju francuskog kao jednog od radnih jezika svetske organizacije.

 

Pre toga, Rafaren je bio u sedištu EU u Briselu, koji se tokom proteklih deset godina iz bastiona frankofonske diplomatije pretvorio u uporište engleskog jezika.

 

Nisu, međutim, svi Francuzi preterano zabrinuti zbog toga. Žak Lafit, francuski lobista u Briselu, je ocenio za "Fajnenšal tajms" da je engleski postao latinski modernog doba, jezik koji svi razumeju, što je jako praktično. Zašto se opirati njegovom usponu, pita se Žak Lafit u "Fajnenšal tajmsu".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here