Na sajtu 32. letnjih olimpijskih igara, koje se dogodine održavaju u Tokiju, Zemlja izlazećeg sunca označila kao svoju grupu ostrva Sahalinske oblasti Ruske Federacije.

Kurilski arhipelag s 56 ostrva proteže se na 1.200 km između Ohotskog mora i Tihog okeana. S gornje strane mu je Kamčatka, a s donje Hokaido, najsevernije od četiri najveća ostrva koja čine Japan.

Geografija poznaje Veliki i Mali kurilski greben. Na tom malom su ostrva Kunašira, Iturupa, Šikotana i Hobomai, po imenima japanska. Na prva tri živi nešto više od 18.000 duša, a četvrto je nenaseljeno. Oko njih, a oni na mapi zaista deluju kao kap u moru u odnosu na prostranstvo okeana i veličinu dve zemlje, Rusija i Japan se spore već 200 godina.

Početkom XX veka vođen je i rat između njih posle kojeg su Kurilska ostrva bila predmet mirovnog ugovora, a najsvežiji diplomatski incident s tim u vezi korene ima u Drugom svetskom ratu. Na Konferenciji na Jalti 1945. Čerčil, Ruzvel i Staljin su se saglasili da Kurili pripadnu Sovjetskom Savezu posle kapitulacije Japana.

SSSR i Japan su posle rata uspostavili diplomatske odnose. Moskovskom deklaracijom 1956. Sovjetski Savez je pristao da Japanu vrati Šikotan i Hobomai, ali tek posle sklapanja zvaničnog mirovnog ugovora između dve zemlje. Japan se, u svetlu blokovske podele sveta, pokolebao pod pritiskom SAD. Zato problem Južnih Kurila, strateški važnih za obe zemlje, a pogotovo za Rusiju koja ima kontrolu nad njima, traje do dana današnjeg.

Nedavno je Japan izrazio protest zbog predstojeće posete predsednika ruske vlade Dmitrija Medvedeva Kurilima.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here