Diplomatski odnosi CG i KiM nemaju prioritet

0

Portparol ove stranke Rajko Kovačević rekao je da "Crna Gora svoje odluke usklađuje sa evropskim partnerima", ali nije želeo da procenjuje kada bi moglo da dođe do uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Prištinom.

On je podgoričkim medijima kazao da ne želi da se bavi "procjenama kada će doći do uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom".

"Mogu samo reći da to trenutno nije prioritetno pitanje crnogorske spoljne politike, ali jeste pitanje koje će svakako u vremenu pred nama doći na dnevni red", dodao je portparol DPS-a.

 

Uspostavljanje zvaničnih državnih diplomatskih odnosa između Crne Gore i Kosova aktuelizovano je nakon što je to učinila Makedonija pre nekoliko dana potpisivanjem sporazuma o razgraničenju i diplomatskim vezama sa Kosovom.

Crna Gora i Makedonija koordinirano su istog dana prošle godine priznale nezavisnost Kosova.Crnogorske političke partije različito su reagovale na mogućnost da Crna Gora uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom, čiju nezavisnost Srbija osporava.

Albanske nacionalne partije pozdravile su nagoveštaj da će to toga doći, dok je prosrpska opozicija upozorila da bi to dodatno ugrozilo i ovako loše odnose između Srbije i Crne Gore.

 

"Diplomatski odnosi Crne Gore sa Republikom Kosovo trebali su da se uspostave odmah nakon priznavanja Kosova i nije bilo nikakvih razloga da toga ne bude", rekao je predsednik Demokratskog saveza Albanaca u Crnoj Gori Mehmet Bardhi.

On smatra da su se "uslovi za to odavno stekli i da Vlada Crne Gore taktizira bez potrebe, jer priznavanje Kosova od strane Crne Gore je više bilo u korist Crne Gore nego Kosova".

Andrija Mandić savetuje zvaničnoj Podgorici da stavi na vagu, šta gubi a šta dobija ako Srbiji okrene leđa

Slično je reagovao i predsednik Demokratske unije Albanaca i ministar za ljudska prava i manjine Ferhat Dinoša rekavši da očekuje da će Crna Gora do kraja godine uspostaviti diplomatske odnose sa Kosovom i da je to logičan razvoj događaja.

 

"Moguća odluka Podgorice da uspostavi diplomatske odnose sa Kosovom, čiju nezavisnost Srbija ne priznaje, za Novu srpsku demokratiju je pogrešna politika i ćorsokak kojim ne treba ići", rekao je lider ove partije Andrija Mandić.

 

On je apelovao na Vladu Crne Gore da precizno analizira "šta gubi, a šta dobija" ako odluči da i zvanično uspostavi odnose sa Kosovom, koje Srbija tretira kao svoju južnu pokrajinu.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here