gov.hr
Andrej Plenković i Vladimir Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem da je to izuzetno važna poseta koja pokazuje podršku Ukrajini u ovo teško vreme, poručivši da sankcije prema Rusiji treba osnažiti.

– Hrvatska je članica antiratne koalicije i svi zajedno pokušavamo da branimo prava na samoopredeljenje, slobodan i nezavistan život za celu Evropu i povratak vladavine prava – rekao je Zelenski.

Zelenski je naveo da Hrvatska zna šta znači boriti se za slobodu.

– Zemlja je prošla rat i zato govorimo istim jezikom, delimo iste vrednosti – rekao je Zelenski i dodao da je sa Plenkovićem razgovarao o koracima koje treba preduzeti u odbrambenom i energetskom sektoru protiv Rusije.

On je istakao da sankcije treba osnažiti i da se mogu nadati da će uroditi plodom i da će Rusija prestati da napada.

– Nadamo se povratku normalnom životu. Hrvatska ima veliko iskustvo u razminiravanju i nadamo se da će nam pomoći u tome nakon što ruske snage odu – kazao je Zelenski i istakao da će morati da se uloži veliki napor kako bi se vratio normalan život svakom građaninu.

Plenković je izrazio snažnu podršku Hrvatske Ukrajini i pohvalio otpor koji pruža ukrajinski narod.

– Borite se za slobodu svih nas koji delimo iste vrednosti. Nažalost, Hrvatska je bila žrtva agresije početkom 90-ih i imamo mnogo iskustva koje možemo podeliti s vama nakon završetka rata – u području razminiravanja i mirne reintegracije – rekao je Plenković.

On je istakao da Hrvatska pruža pomoć u svakom smislu i u svim područjima i da tako planira da nastavi kao zemlja koja uvek želi da bude na strani pravde.

– Naša ambasadorka se vratila u Kijev i time šaljemo snažan signal podrške. Naša ambasada nastaviće normalno da radi – rekao je Plenković.

4 COMMENTS

  1. Jadni mali glumac govori istinu.Hrvati su uvek ratovali na Nemckoj nacistickoj strani protiv Rus.Hrvati su prvi usli 1042 godine u Staljingrad ali se nikad nisu vratli u NDH ili su bili na paradi 1945 u Mosvi ali u grupi porazenih nacista.Ukrajina je pomagala NDH u ratovima protiv Srba 1991 do 1995

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here