Youtube/FRONTLINE PBS
Vilijam Berns

Direktor CIA Vilijam Berns održao je tajni sastanak sa šefom političke kancelarije pokreta „Taliban“ (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) Abdulom Ganijem Baradarom u Kabulu, piše list „Vašington post“, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

Prema navodima lista, sastanak je održan u ponedeljak.

Ono što je neobično u vezi sa sastankom je što je reč o prvom dijalogu takvog nivoa između visokog predstavnika američke administracije i jednim od lidera talibana, ističe „Vašington post“.

Takođe, list piše i o „ironičnom“ aspektu čitave situacije, s obzirom na to da su upravo Baradara agenti CIA i Pakistana uhapsili pre 11 godina, nakon čega je osam godina proveo u zatvoru. Nakon toga, Baradar se bavio pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama u Kataru.

Prema pisanju medija, talibani nameravaju da formiraju savet od 12 članova koji će rukovoditi zemljom a jedan od najuticajnijih članova biće upravo Baradar.

Mišljenje autora je da su strane razgovarale o datumu koji se bliži – 31. avgustu, kada bi SAD trebalo da završe sa povlačenjem trupa iz Avganistana i evakuacijom građana.
Istovremeno, CIA je odbila da komentariše navode „Vašington posta“.

Podsetimo, američki predsednik Džozef Bajden proglasio je 14. aprila kraj vojnog prisustva SAD u Avganistanu, što je bila najduža američka vojna kampanja u inostranstvu. Sredinom avgusta, kada je povlačenje gotovo kompletirano, talibani su pokrenuli ofanzivu, ušli u Kabul i pod svoju kontrolu stavili praktično čitav Avganistan.

Istovremeno, avganistanski predsednik Ašraf Gani napustio je zemlju kako bi, prema njegovim rečima, „sprečio krvoproliće“

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here