pixabay.com
Majkrosoft će uložiti pet milijardi dolara

Generalni direktor kompanije Majkrosoft za pitanja digitalnih pretnji, Klint Vots, upozorio je korisnike interneta u Ukrajini i zapadnim zemljama da se pripreme za nove ruske sajber napade tokom zime.

Vots je na svom blogu na sajtu Majkrosofta napisao da će Rusija biti uporna u sajber ofanzivi na ključnu ukrajinsku infrastrukturu.

– Treba da budemo spremni na mogućnost da ransomver napadi, koji su nedavno izvršeni u Poljskoj, poznati kao “prestiž”, iza kojih stoje ruski vojni obaveštajni akteri, mogu biti početak daljih ruskih sajber napada, ne samo na Ukrajinu, već i šire – naveo je Vots.

On je dodao da ovakve sajber operacije mogu da ciljaju zemlje i kompanije koje pružaju Ukrajini pomoć.

– Svi ti napori su usmereni da se Ukrajini uzdrma politička podrška SAD, EU i NATO i da se poljulja poverenje i odlučnost ukrajinskih građana – istakao je Vots.

Vots je prikazao i grafikon na kojem se, kako tvrdi, vide kako su izgledali ruski sajber napadi na Ukrajinu u periodu od februara do oktobra.

Od svih napada, 25 odsto je bilo usmereno protiv vlade, 13 odsto na energetski sektor, 12 odsto na finansijski, 10 odsto na medijski, osam odsto na transportni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here