Direktor smanjio platu pušačima

0

Čelnik preduzeća nije tolerisao puš pauze (Foto: Ilustracija)
 

Direktor kombinata koji spada u kompaniju KGHM Poljski bakar prvo se u internoj anketi raspitivao koliko često i na koliko dugo radnici izlaze na pauzu zbog cigareta a pošto nije objasnio zašto pita, radnici su uglavnom iskreno odgovarali da im 15 minuta za pušačke pauze koliko im je odobreno tokom radnog vremena uglavnom nisu dovoljne.

 

Šok je zato izazvala odluka direktora da pušačima smanjuje plate u zavisnosti od toga koliko vremena provedu pušeći.

 

"Plate mogu da budu manje i za 50 evra. Sve zavisi od toga koliko često i na koje vreme radnik izlazi da puši tokom radnog vremena. Ako izlazi četiri puta dnevno na po pet minuta radi manje i u skladu sa tim će mu biti smanjena plata", objasnila je televiziji TVN24 portparol KGHM Ana Osatčuk.

 

Navodno su, prema njenim rečim, to tražili nepušači a smanjenjem plata direktor tako samo ukida pušačima privilegije u odnosu na ostale radnike.

 

Uz ogorčenje radnika i sindikata koji se plaše da će to kraće radno vreme, kako će pušačima obračunavati ubuduće, uticati i na visinu penzija oglasila se i poljska Inspekcija rada i upozorila danas da direktor nema prava da tako pušačima smanjuje plate.

 

"Pauze tokom radnog vremena određuju se u skladu sa zakonom. Nije moguće da se obračunava tako da na primer za 20 minuta pauze za pušenje radniku bude odbijeno od plate 50 evra", kazala je Agata Kostik Levandovska iz Inspekcije rada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here