Direktori u Poreskoj reketirali vlasnika Verana?

0

Po dolasku novog rukovodstva u Poresku upravu aktiviran je i sistem unutrašnje kontrole – jure "reketaše"
 

Na osnovu dokumentacije i izjava svedoka suspendovan je direktor filijale Poreske uprave Vračar Dušan Ljubičić, a suspenzija se sprema i direktoru Poreske uprave regionalnog centra Beograd Draganu Ristivojeviću, piše Blic.

 

Po dolasku novog rukovodstva u Poresku upravu Srbije aktiviran je i sistem unutrašnje kontrole i otkriveno je da postoji veliki broj rešenja koja godinama stoje u fiokama, a novac po tim rešenjima nije nikad naplaćen.

 

"Upadljivo je bilo da Verano motors Radomira Živanića ni posle četiri godine od kupovine Robnih kuća Beograd nije platio porez. Ispostavilo se da su Ljubičić i njegov kum Dragan Ristivojević Živaniću pripremili rešenje na višestruko veću sumu nego što je po zakonu trebalo da plati. Računali su, naime, da Verano motors treba da plati namet tri odsto vrednosti Robnih kuća, iako je postojalo mišljenje Ministarstva privrede da se, u ovom slučaju, primenjuje stopa od samo 0,25 odsto", objašnjava izvor Blica blizak istrazi.

 

Živanića je zatim kontaktirala osoba koja je ponudila da posreduje kako bi se "stvar rešila". Traženo mu je više desetina hiljada evra kako bi se ovaj predmet držao po strani. Da ga je reketirao direktor filijale Poreske uprave Vračar Ljubičić i Ristivojević iz Poreske uprave – regionalnog centra Beograd, za Blic potvrđuje i sam Živanić.

 

"Kada smo kupili Robne kuće Beograd, dobili smo rešenje na skoro osam miliona evra, iako je trebalo da platimo nešto više od milion evra", objašnjava Živanić i dodaje da je tražio ocenu ustavnosti tog rešenja.

 

Napominje da su osumnjičeni poreznici kontaktirali s njim preko njegovog poznanika i ponudili se da "stvar srede".

"Godinama trpim ljagu i štetu zbog ovog slučaja jer se ime moje firme pojavljuje među najvećim poreskim dužnicima", napominje Živanić i dodaje da je spreman da se pojavi kao svedok.

 

Izvor Blica objašnjava da Živanić nije jedini čija se firma našla među onima čiji su vlasnici reketirani.

"Princip je, očigledno, u svim slučajevima bio isti. U slučajevima kada su vlasnici firmi odbijali da daju mito, uglavnom su pretili blokadama računa. Ima slučajeva kada je i pet godina prolongirano plaćanje poreskih obaveza", objašnjava izvor Blica blizak istrazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here