EPA/Friedemann Vogel
Nikola Mirotić

Nikola Mirotić – sinonim za humanost, ljudsku veličinu. Proslavljeni košarkaški as, sem što je veliki sportista, veliki je humanista. Njegovo učešće u akcijama pomoći ugroženima ne izostaje, pa je i sada, kada je malom Vukanu Stoiljkoviću, dečaku iz Vranja, trebala pomoć svih nas, kako bi sakupio 2,5 miliona evra za najskuplji lek na svetu – zolgensmu, Mirotić “odigrao glavnu ulogu”.

Tok akcije prikupljanja pomoći promenio je, kako rekoše Vukanovi roditelji, jedan sportista velikog srca, koji je želeo da ostane anoniman. I bio je nekoliko dana, a onda je isplivala informacija da je taj čovek, zapravo, Nikola Mirotić. Niko iz porodice, kao ni sam košarkaš, nisu ni potvrdili, ni demantovali ovu vest.

Pre nego što je za dečaka koji boluje od spinalne mišićne atrofije donirao pola miliona evra, as Barselone je usrećio porodice Kojović, Varga, mališane iz Orahovca, narod u Crnoj Gori po izbijanju pandemije korona virusa, podržao akciju “Trojka iz bloka” dok je igrao za Čikago Bulse… Spisak onoga što je Mirotić uradio za mnoge, čista srca i bez ikakvog interesa, duži je, čini se i od onog na kome je pobrojano šta je sve osvojio u karijeri, a bilo je toga…

Dok je nosio dres Nju Orleansa, Nikola je bio učesnik humanitarne akcije za porodicu Varga, kod Vukovara. Za svaku trojku Mirotić je donirao 500 evra, kako bi samohrani otac Radoslav i njegovo šestoro dece dobili krov nad glavom. Jasno je, porodica Varga je dobila kuću. Pred kraj 2019. sedmočlana porodica Kojović, takođe najviše zahvaljujući asu Barselone, dobila je novi dom. U selu Trešnjevice, kod Sjenice, zaorila se pesma kada su se Negoslav i Suzana i njihovo petoro dece uselili u porodični dom. Nikola i njegova supruga Nina su za tu priliku donirali 30.000 evra.

Akciju humanitarne organizacije Srbi za Srbe pod nazivom Trojka iz bloka tadašnji član Čikago Bulsa pomogao je sa 10.000 dolara. Nema informacija koliko je novca izdvojio za poduhvat Božur za decu Orahovca, ali je isplivao podatak da je Mirotić i ovde imao nesebičnog udela.

U vreme kada je korona tek uzimala maha u svetu, Srbin nije zaboravio odakle potiče, pa je sa 50.000 evropskih novčanica pomogao Nacionalnom koordinacionom telu za zarazne bolesti u Crnoj Gori.

Vrhunski košarkaš je igrao za Real Madrid, Čikago Bulse, Nju Orleans, Milvoki Baks, odakle se vratio u Evropu. Ovoga puta se odlučio za dres najvećeg rivala kluba u kome je počeo seniorsku karijeru – Barselonu. Navijačima iz Madrida se to nije dopalo, ali Mirotić nije mario. Po nekim spekulacijama, tog trenutka je postao najplaćeniji košarkaš u Evropi. Sve što je usledilo posle toga govori – zasluženo. Ovih dana Nikola može da se pohvali da je, između ostalog, izabran u idealan tim Evrolige.

Veliki humanista je i veliki vernik. Ne tako davno, kada su se u Crnoj Gori organizovale litije u znak protesta zbog spornog Zakona o slobodi veroispovesti, Mirotić je podržao skup video-porukom, emitovanom na litijama u Podgorici. Narod je bio oduševljen…