EPA-EFE/ALEXANDER BECHER
Nemačka policija u Berlinu

Sve je počelo kada je iz Ministarstva unutrašnjih poslova u Berlinu stigao nalog prestoničkoj policiji da izvede oko 2.000 ljudi na ulicu i spreči učesnike protesta da ometaju rad poslanika koji su u Bundestagu odlučivali o sudbini spornih izmena zakona o zaštiti od infekcija.

Za ovoliki broj čuvara reda pomoć je zatražena iz čak devet nemačkih pokrajina.

Ta divizija policajaca uspela je da do 16 časova raščisti teren, mada je otpor iz mase učesnika protesta bio veoma snažan. Bilo je tu žestokih petardi iz arsenala novogodišnjeg vatrometa, flaša, kamenja, dimnih bombi i ostale pirotehnike, a policija je za hapšenje najžešćih protivnika koristila suzavac u spreju i naravno, snagu mišića. Njih su prosto otimali iz mase jer su parolama i radikalnim porukama “palili” demonstrante i navodili ih da pruže otpor bezbednjacima.

Sedam policajaca je povređeno u ovom sukobu koji su njihovi šefovi na kraju ocenili kao “mamutski zadatak” jer je lakše delovati silom na anarhiste i radikalne desničare sklone nasilju nego na masu uglavnom mirnih demonstranata kojima je jedini greh što ne slušaju upozorenja policije jer su kao neposlušni i došli na ove proteste.

Viđene su scene poput onih od pre mesec daa na protestima u Lajpcigu, ali je naređenje sigurno bilo da se izbegnu događaji iz avgusta kada su demonstranti uspeli da prodru u zgradu Rajhstaga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here