B.Miličić

U nedelju oko podne, na divljim vodama planinske reke Salcah, kod Salcburga, ugasila su se dva života mladih ljudi koji su otišli na rafting u gumenom čamcu.

Jedan od njih je Milan Sokolović (23) iz Burghauzena, a drugi je njegov prijatelj, 30-godišnji Nemac iz Altetinga, susednog mesta u Nemačkoj. Umesto uzbudljivog i adrenalinom ispunjenog doživljaja, dogodila se tragedija kad je divlja planinska reka prevrnula gumeni čamac i obojica mladića su se utopila u ledenoj vodi.

U porodicu Miladina Sokolovića uselili su se tuga, muk i neverica. Izgubili su sina za koga Miladin, kojeg u Burghauzenu svi zovu Miša, kaže da nikada nije bio sklon brzini, a pogotovo ne avanturizmu.

– Milan je bio neko ko nije uživao u velikoj brzini automobila, nije bio avanturista nego povučen i miran. Više je cenio miran život nego brzinu i avanturu. Njegov prijatelj iz Altetinga bio je iskusan rafter i on mu je predložio da odu na Salcah. Mi smo šokirani i nije nam jasno kako je to Milan prihvatio… Noć pre odlaska na rafting padala je jaka kiša. Verovatno je dodatna bujica i velika količina vode prevrnula njihov gumeni čamac koji nije bezbedan za korišćenje na divljim vodama. Još nam nije kako je Milan, koji je uvek bio miran i o svemu vodio računa, rešio da ide na rafting koji je opasan i rizičan čak i za iskusne sportiste. Milan je do 15. godine igrao fudbal, a onda prestao i nije se bavio sportom – kaže otac Miša Sokolović.

Milan je rođen u Travniku i tu je živeo do dolaska 1991. godine u Nemačku. Pored Milana, Sokolovići imaju i ćerku Lidiju koja studira. Ona je roditeljima desna ruka u svemu što sledi posle Milanove smrti. Miša kaže da ona sve organizuje i priprema a još se ne zna tačno vreme sahrane Milana Sokolovića na groblju u Burghauzenu.

U policijskom izveštaju o nesreći piše da su obojica mladića imali kacige, ali ne i prsluke za spasavanje u slučaju pada u vodu. Ipak, čak je i policija u svom izveštaju ostavila mogućnost da su im se prsluci posle prevrtanja možda pocepali i pali s tela. Otac kaže da je čuo da su obojica imala prsluke, što bi bilo logično jer je Milanov drug bio profesionalni rafter.

Spremao se za fakultet

– Milan je išao u gimnaziju, ali kada je dobio priliku da radi u firmi za prodaju nekretnina, odlučio je da se zaposli. Posle tri godine rada shvatio je da u poslu kojim se bavi, a radio je u računovodstvu, nema napredovanja bez škole, pa je odlučio da ove jeseni položi maturu u gimnaziji, a da od sledeće školske godine počne da studira. Kada nam je to rekao po povratku s odmora obradovali smo se i bili spremni da mu pomognemo da ostvari svoj cilj – kaže otac Miša.

Salcah zabranjen

Poznato je da je rafting na Salcahu zabranjen jer ranije je tu život izgubio jedan iskusan rafter. Stručnjaci tvrde da bi prilikom pada u divlje vode Salcaha Milan i njegov prijatelj imali male izglede da prežive čak i da su imali i neoprenska odela s prslukom.