Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Rimski nadgrobni spomenik star 19 vekova koji je prošlog vikenda nestao s nalazišta u Vinči pronađen je u četvrtak. Policija je stelu od pola tone, koja je ukradena samo nekoliko sati pošto je otkrivena, pronašla u Begaljici, u šiblju, nedaleko od manastira Rajinovac u Beogradu.

Ipak, krađa ovog značajnog kulturnog dobra iz 2. veka je još jedan dokaz da lovci na blago u Srbiji nikad ne miruju. Za razliku od rimskog spomenika, koji je na sreću vrlo brzo pronađen, na hiljade takvih predmeta svake godine izađe iz zemlje nelegalnim tokovima o kojima institucije nemaju pojma.

Divlji “arheolozi” koji bez dozvola vrše iskopavanja i distribuciju vrednih predmeta na crno tržište su, prema rečima arheologa u Srbiji, treća najmoćnija kriminalna grana u Srbiji, odmah iza onih koji se bave preprodajom droge i oružja.

Pored materijalne štete, koju ovi kradljivci istorijskog blaga nanose državi, mnogo je veća ona koju načine na kompletnim arheološkim lokalitetima, ocenjuje dr Adam Crnobrnja, savetnik odeljenja za arheologiju Narodnog muzeja u Beogradu i predsednik Srpskog arheološkog društva.

– Da bi se predmet uopšte pojavio u lancu prodaje i izašao iz zemlje, neko je oštetio primarni kontekst arheološkog lokaliteta, a to je najveći gubitak. Da bi izvadio tri predmeta koja će skupo prodati, neko može mnogo toga da uništi da bi do njih došao, delove kuća, grobove – kaže za “Vesti” Crnobrnja.

Kako ističe, Srbija se kao zemlja porekla izvoza arheoloških predmeta, nažalost, kotira na visokoj poziciji, između trećeg i petog mesta.

– Porazno je da su ispred nas samo zemlje poput Sirije ili Iraka. Nemamo kontrolu nad hiljadama tragača koji aktivno rade u Srbiji 12 meseci godišnje. Veliko je pitanje koliko je značajnih arheoloških spomenika izašlo iz Srbije, a da nemamo informaciju o tome, jer su ih kradljivci našli pre arheologa. Ogromno je kulturno blago koje se tako iznosi iz zemlje – kaže Crnobrnja.

A san svakog tragača je, prema njegovim rečima, da pronađe ostavu s novcem.

– Reč je o novcu koje je neko stavio na mesta koja će se teško pronaći, a kasnije je nastradao u ratovima i novac je ostao zakopan. Kad se takve ostave pronađu u regularnim iskopavanjima, one daju ogromnu građu o tome kakvi su bili ekonomski tokovi jednog vremena, kako se nekada živelo… Divlji kopači novčiće prodaju na stranom tržištu za nekoliko hiljada, pa sve do 30.000 ili 40.000 evra po komadu – naglašava Crnobrnja i dodaje da su, pored toga, na meti lovaca na blago i različite figurine, spomenici, predmeti iz svakodnevnog života nekog vremena.

Dr Vojislav Filipović iz Arheološkog instituta Srbije objašnjava za “Vesti” da ukradena blaga iz Srbije najčešće završavaju u Austriji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

– Nelegalna iskopavanja počela su još devedesetih godina. Najpre detektore metala nije mogao da nabavi svako, jer su bili skupi, ali danas su oni svima dostupni, pa ne čudi što mnogi kreću u potragu za blagom. Šteta koju divlji kopači nanose arheološkim nalazištima je nemerljiva. Da bi iskopali jedan novčić, naprave štetu tri metra oko sebe. Roba zatim ide dalje, i prođe nekoliko ruku pre nego što dođe do kolekcionara u inostranstvu. U Srbiji kolekcionara ima jako malo – kaže Filipović.

Lopovi dospeli u igricu

Kako ističe Adam Crnobrnja, Srbija bi trebala da napravi reformu sistema koji bi se bavio borbom protiv lopova kulturnih dobara.

– U Bugarskoj, koja nama je teritorijalno najbliža, nelegalna iskopavanja bila su najizraženija u ovom delu Evrope. A onda su napravili timove za borbu protiv toga, uključili policiju, sudstvo, stručnjake, propisali visoke kazne. Tamo čak postoji društvena igra, u kojoj deca igraju arheologe koji jure arheološke pljačkaše – ispričao je Adam Crnobrnja.

Šta je sve ukradeno

* Novčiće plemena Deroni pronašao je 2004. godine vranjski penzioner koji ih je prodao. Završili su kod kolekcionara u Bugarskoj, na Kosovu, ali i u mnogim evropskim zemljama.

* Keltsko blago nelegalno je iskopano 2017. u Sremu, a 2018. se pojavilo kao “legalizovano” na aukciji u Minhenu, a potom je vraćeno Srbiji.

* Unikatni bronzani oklop koji su kriminalci pronašli u dolini Zapadne Morave nikada nije pronađen, ali se sumnja da je završio u Nemačkoj.

* Bronzani mač iz Grabovnice je ukraden i nikada nije utvrđeno gde se nalazi.

* Komasivne srebrne narukvice iz Kuzmina su, takođe, završile na crnom tržištu.