Dizelaši opasno zagađuju okolinu: Vozači, grize li vas savest?

0

Automobili koji koriste dizel gorivo više nisu dobrodošli u velikoj Britaniji, pošto je otkriveno da dizelaši zagađuju atmosferu više nego benzinci (Foto: Ilustracija)
 

Više od 10 miliona vlasnika automobila sa dizel motorima u Velikoj Britaniji osećaju se ovih dana izdanim i prevarenim od svoje države. Nakon što su godinama podsticani da kupuju dizelaše zbog niske emisije ugljen-dioksida, vlasnici se sada suočavaju sa najavama uvođenja dodatnih taksi i poreza na automobile.

 

Dodatnu taksu u visini od 10 funti (12,6 evra) dnevno za ulazak vozila sa dizel motorima u uži centar Londona prvi je predložio gradonačelnik tog grada, Boris Džonson. Slične odluke uskoro bi mogle da donesu i vlasti najmanje 18 velikih britanskih gradova.

 

Druga mera koja bi mogla da pogodi vlasnike dizelaša u toj zemlji jeste povećanje poreza na vozila.

 

Vozači ovih automobila više od jedne decenije uživali su u nižim porezima zbog toga što njihova vozila emituju manje ugljen-dioksida od benzinaca. Iz vrha vladajuće Konzervativne stranke stižu predlozi da bi vlasnicima dizel vozila trebalo povećati poreze i izjednačiti ih sa onima koji važe za automobile sa benzinskim motorima.

 

Udruženja vozača upozoravaju da će takvi nameti dodatno opteretiti vlasnike vozila koji se već suočavaju visokim cenama dizela na pumpama, ali i da će umanjiti tržišnu vrednost polovnih dizelaša.

 

"Mnogi vozači osećaju se izdanim jer su do sada ohrabrivani da kupuju automobile sa dizel motorima", tvrdi predsednik britanske Automobilske asocijacije, Edmund King.

 

"Devedesetih godina 20. veka započela je histerija oko emisije ugljen-dioksida, ali niko nije sagledao širu sliku", kaže King.

 

"Kupujući dizelaše, vozači su mislili da čine dobro za životnu sredinu. Sada im kažu da njihovi automobili imaju ozbiljne negativne implikacije po zdravlje ljudi. Na taj način, vlasti čine da se vlasnici dizelaša osećaju krivim zbog svojih vozila čiju su kupovinu upravo podsticale državne vlasti", objašnjava on.

 

Britanci su raznim beneficijama podsticani da kupuju automobile za dizel motorima, pa sada dizelaši čine trećinu od ukupnog broja motornih vozila (Foto: Ilutracija)

 

Zahvaljujući podsticajima države, broj automobila sa dizel motorima u Velikoj Britaniji povećan je tokom poslednjih deset godina sa 1,6 na preko 11 miliona, tako da dizelaši čine trećinu od ukupnog broja motornih vozila.

 

Iako imaju nižu potrošnju i manju emisiju ugljen-dioksida od benzinaca, automobili sa dizel motorima emituju u atmosferu deset puta više finih čestica i do dva puta više azot-dioksida. Ove materije izazivaju respiratorna oboljenja zbog kojih u Britaniji godišnje umre 7.000 ljudi.

 

"Kada je reč o zagađenju koje proizvode automobilski motori, javnost nije dobijala izbalansirane informacije", kaže predsedavajući britanskog Odbora za zdravstvo, Frenk Keli.

 

"Čak ni danas kupci automobila nemaju potpunu informaciju o tome koliko njihova vozila zagađuju životnu sredinu, jer im se samo serviraju podaci o emisiji ugljen-dioksida", objašnjava Keli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here