Đaci i folklor sakupili 3.500 franaka

0

Vredne učenice: Članice folklora
 

Opština Sijer je izašla u susret zahtevu srpske zajednice i dozvolila organizovanje humanitarne akcije na glavnom gradskom trgu, te je proteklog vikenda od ranih jutarnjih do kasnih popodnevnih sati u centru grada bio postavljen bogat i veoma posećen srpski štand.

 

Učenici Dopunske škole iz Sijera izložili su fotografije i crteže na kojima su prikazali situaciju u poplavljenoj Srbiji, a Diana Dabić, učenica petog razreda, obratila se na francuskom svim prisutnima i pozvala ih da pokažu solidarnost i humanost.

 

Dijana Dabić
 

Vredne mame nisu žalile truda da pripreme što ukusnije specijalitete za prodaju. Našli su se na stolu raznovrsni kolači, torte, pite, gibanice, pa i sarmice koje je pripremila Sneža Dabić. Školski odbor iz Sijera nabavio je bezalkoholna pića, a Švajcarac Rafael Roten preko predsednika folklora poslao je kao poklon vino iz svog podruma.

 

Organizatori: Dragan Ješić i Ljupče Janković

Katarina Ješić, Diana Zelenović, Božica Bajić, Sandra Milivojević, Dijana i Slađana Dabić, učenice Dopunske škole i članice folklora u narodnim nošnjama, radile su i posluživale goste za štandom.

 

Sunčan dan, srpska muzika, domaće đakonije, lepota i šarenilo naših narodnih nošnji privukli su brojne posetioce, kako Srbe, tako i Švajcarce i svi su sa zadovoljstvom donirali novac za pomoć.

Članovi folklornog kluba Mladost odigrali su nekoliko narodnih kola iz svog repertoara, a poneti pozitivnom atmosferom ubrzo su im se pridružili i svi ostali posetioci ove manifestacije, bez obzira na nacionalnost.
 

Nakon završetka ove zajedničke akcije srpske škole i folklora, sav prikupljen novac, 3.500 franaka, uplaćen je na račun Vlade Republike Srbije za postradale u poplavama.

 

Akcije u Valisu

Osim ove, u svim mestima u Valisu organizuju se brojne druge aktivnosti u cilju pomoći otadžbini. Sveštenik Bogoljub Popović otvorio je crkveni prostor u Granžu gde u prikupljanju pomoći pomaže Milan Sertić iz Sijera, a bivša učenica Dopunske škole, studentkinja Ana Demić, zajedno sa grupom mladih prikupila je i poslala u Srbiju dve tone humanitarne pomoći.

Predsednik školskog odbora Dragan Ješić zahvaljuje na pomoći svim porodicama koje imaju decu u srpskoj školi i svim Srbima iz Sijera i okoline koji su pokazali da je solidarnost i te kako živa u srcima naših ljudi.

Predsednik folklora Ljupče Janković veoma je zadovoljan što je prvi javni nastup kluba Mladost, formiranog iz školske folklorne grupe, bio ovako uspešan i organizovan u ovako plemenite svrhe. On poziva i drugu decu koja su ranije igrala u školskoj folklornoj grupi da mu se pridruže.

Profesorka Mira Tomić kaže da su deca pokazala izuzetnu zrelost i odgovornost. Najviše su radili, ljubazno komunicirali sa posetiocima i strpljivo objašnjavali cilj naše akcije. Oni su najlepše i najplemenitije lice srpske dijaspore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here