Đaci se raduju: Bez časova u sredu oko 70% škola

0

Ne odustaju od jednodnevnog štrajka iako imaju zakazan sastanak sa ministrom

Unija, Sindikat obrzovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije, traže da se prosvetnim radnicima plate ne umanjuju, kako je to najavljeno merama stednje, kao i da se urede platni razredi i sistem obračcuna zarada u javnom sektoru.

 

Prema rečima portpatrolke Unije sindikata prosvetnih radnika ministar Verbić nije adresa na kojoj se mogu rešiti ovi problemi, pošto su za to zaduženi Ministarstvo finansija i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

 

Ona je istakla da je već bilo susreta sa ministrom prosvete i da taj dijalog traje, ali da rezultata nema, jer u, kako je navela "trapavo postavljenom sistemu", plate njegovih zaposlenih nisu njegova ingerencija.

 

"Smatramo da je besmisleno umanjivati plate, koje su ionako ispod proseka javnih službi i neverovatno ispod proseka zarada u javnim preduzećima", kazala je Janković i precizirala da zarada u javnim preduzećima prosečno iznosi 65.000 dinara, u javnim službama 56.000, a u prosveti 43.000 dinara.

 

"Ako treba štrajkovaćemo i dalje, jer ne prihvatamo da se obrazovanje koje je već u apokilitičnom stanju, bude još indisponirano smanjenjem plata", kazala je Janković i dodala da bi uređenje platnih razreda moglo, zapravo, da predupredi smanjenje plata, ukolio bi to bilo sprovedeno kao u uređenim evropskim zemljama.

 

"Vi sada imate neverovatan podatak da neko sa četvrtim stepenom, ko je zaposlen kao vozač u ministarstvu, ima istu platu kao profesor u školi, koji je završio fakultet", kazala je Janković i istakla da je prvo trebalo uvesti platne razrede i plaćanje po stručnoj spremi, pa tek onda, ako je neophodno, smanjiti plate.

 

"Mi smo deo ovog naroda, ako treba da se uzme, uzeće se svima, ali pravedno, ne na ovaj način", kazala je portparolka sindikata.

 

Prema njenim rečima štrajk u sredu trebalo bi da podrži više od 70 odsto škola u Srbiji, koje imaju svoje članstvo u četiri reprezentativa sindikata, a taj protest sigurno neće biti poslednja sindikalna aktivnost.

 

"Sigurno ćemo imati sve sindikalne aktivnosti, ali ćemo učestvovati i u svakom dijalogu", kazala je Janković.

 

U sredu, 22. oktobra prosvetni sindikati planirali su i okupljanje na beogradskom Trgu Nikole Pašsića, a protest je zakazan za 13 sati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here