Đaci zajedno prelistali istoriju

0

Život umesto rata: Gimnazijalci Langenhagena
 

Projektom je planirano da se mladi što bolje upoznaju s ekonomskom i društveno-političkom situacijom u Bijeljini i Langenhagenu u vreme izbijanja Prvog svetskog rata. U tom cilju grupa nemačkih gimnazijalaca s profesorkom istorije Kristinom Bine, u avgustu je u Bijeljini istraživala ovaj istorijski period, a početkom septembra to je u Langenhagenu učinila grupa gimnazijalaca iz Bijeljine.

 

Znanjem graditi mir

– Ratovi su čovečanstvu mnogo zla naneli, a ratne teme kojima se bavite, nažalost, danas su ponovo aktuelne i važne. Veoma je bitno da upoznate ovaj deo istorije i da vaše znanje koristite za gradnju mira i sloge među narodima, upravo tako kako to godinama rade naši gradovi Langenhagen i Bijeljina – istakao je Vili Mine.

Mladi istraživači iz Bijeljine su, da bi došli do rezultata, s vršnjacima iz Lagenhagena, obišli groblja i spomenike, prekopali crkvene i istorijske arhive i sve brižno beležili i snimali.

– Mladi iz oba grada naročito su se interesovali šta su početkom 20. veka Bijeljina i Langenhagen imali zajedničko, a po čemu su se početkom Prvog svetskog rata razlikovali. Iz njihovog istraživanja nastala je izložba koju naša škola želi da vam predstavi – rekla je na svečanom otvaranju Kristina Bine.

Izložbu je otvorio Vili Mine, gradonačelnik Godshorna i zamenik gradonačelnika Langenhagena, a o saradnji dva grada-partnera govorio je i dr Željko Dragić.

Gimnazijalci Kristofer Greš i Franka Vaker prisutnima su objasnili fotografije i tekstove koji su nastali tokom njihovog istraživanja. Mladi su osudili rat i istakli da u skladu s motom svoga projekta žele "da žive život".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here