commons.wikimedia.org

Sveti Pavle bio je bradat, a đavo se pretvori u devojku, pa mu kaže: “Obrij bradu, Pavle, pa ću poći za tebe i poniknuće ti zlatna brada”.

Kad Sveti Pavo počne brijati bradu, pred njega je padala zlatna dlaka, a na bradi obrijanoj nicala je dlaka kao pasja. Kad to vide Sveti Pavle, pobegne u mračnu zemlju sa polovinom neobrijane brade. Tamo prokune onu zemlju, gde ga je đavo prevario, tako da se ne može ništa ploditi.

* Sveti Sava pođe u mračnu zemlju Svetom Pavlu, da skine kletvu sa te zemlje i da izmami blagoslov. Sa sobom ponese: luč, petla, mačku i kobilu koja je imala ždrebe. Ždrebe sveže na vratima mračne zemlje da bi kobila, kad se bude vraćao, prema njemu našla pravi put.

* Kad stigao pred Pavla, Sveti Sava ga upita: “Može li se ovde noćiti?”, a Pavle mu odgovori: “Može se noćiti, ali će te obladati miši i puhovi”. Gost mu odgovori: “Ti mene pusti, pa se ne boj za me”. Sveti Pavle pošalje svoje momke da paze šta će biti s njim. Kad momci pogledaju, a Sveti Savo pustio dve zverke. Jedna miševe davi, druga peva, a luč im svetli. Sveti Pavle je morao i sam da se uveri. A kad vide to, blagoslovi onu zemlju gde je sve to postalo, da se tamo sve množi i plodi.

* Onda Sveti Sava, kad čuje taj blagoslov, uzjaše na kobilu koja zna gde je ždrebe ostalo, pa poče bežati. Sveti Pavle se seti da je to Sveti Sava izmamio blagoslov, te krene u poteru za njim. Pošto se Sveti Pavle pomoli Bogu, stvori se zamka od mreže i Sveti Sava se u nju zapetlja. Zato se pomoli Bogu koji pusti veliku vodu, a Sveti Sava ode zdravo u svoju zemlju.

Izvor:
Vesti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here