Đelić: Kosmet i NATO nisu uslov za EU

0

Ni priznanje Kosmeta, ni ulazak u NATO nisu uslovi za pristup Srbije u EU: Božidar Đelić
 

 

"Niti je Kosmet uslov za Evropu, niti će Srbija ikada pristati da Kosovo i Metohija postane uslov za Evropu. Evropske integracije i rešavanje statusa Kosmeta su dva odvojena procesa. To je politika Srbije, ali i politika EU koja nema jedinstven stav oko Kosova", rekao je Đelić u intervjuu za ’’Večernje novosti’’.

 

Povodom spekulacija o ulasku Srbije u NATO, Đelić je kazao da će o tome morati da bude raspisan referendum, premda to pitanje nije na dnevnom redu niti je ulazak u tu vojnu alijansu uslov za članstvo u EU.

 

"To su nam rekli i potpredsednik SAD (Džozef) Bajden i predsednik Francuske (Nikola) Sarkozi. To je potvrdio i šef Alijanse", rekao je Đelić.

 

Đelić je rekao da "nema sumnje" da će sledeći izveštaj Haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije s Hagom biti pozitivan i da će to omogućiti da ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju u članicama EU počne u junu.

 

"Ukoliko dobijemo upitnik u junu, popunićemo ga pre letnje pauze. Već sam rekao službenicima da niko neće ići na odmor pre uspešno obavljenog državnog posla oko upitnika EU. Onda bismo imali šansu da postanemo zemlja kandidat do kraja ove godine ili, najkasnije, do sredine sledeće godine", rekao je Đelić u intervjuu ’’Novostima’’.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here