Đifoni: Preokrenuću praksu na KiM

0

Majkl Đifoni

 

"Međutim, kada su u pitanju ciljevi koje treba dostići, može doći do poklapanja, jer i EU želi uspostavljanje vladavine prava, bezbednost i socijalno-ekonomsku sigurnost, posebno odgovornost u sprovođenju zakona", izjavio je Đifoni današnjem "Blicu", odgovarajući na pitanje u kojoj meri se njegov mandat poklapa sa Fejtovim planom za sever Kosova.

Navodeći da je 27 članica EU podržalo njegovu neformalnu ulogu izaslanika ili posrednika za sever Kosova, italijanski diplomata je rekao da ima zadatak da promoviše vrednosti koje gaji EU.

"To su vrednosti koje se tiču svih ljudi, bez obzira na to da li se radi o severu ili o celom Kosovu, da na pragmatičan način pokrenem rešavanje problema koja se tiču kvaliteta života", rekao je Đifoni i dodao da je to moguće postići "dijalogom i posredovanjem", a "ne nametanjem rešenja kako je to praktikovano u proteklom periodu".

Đifoni je istakao da će raditi "obrnutim smerom u odnosu na dosadašnju praksu" i krenuti "od temelja, od baze, a ne kao što je do sada činjeno od vrha vlasti".

"Moj zadatak je da, u saradnji sa ljudima iz Evropske komisije, identifikujem probleme i u dijalogu sa ljudima na terenu pokušamo da nađemo rešenje kao što su izgradnja vodovoda, infrastrukture, javnih objekata", kazao je Đifoni.

Prema njegovim rečima, bez obzira na podeljene stavove o statusu Kosova, "EU ima jedinstven stav o evropskoj perspektivi i Kosova i Srbije i celog regiona", a "samo kroz regionalnu saradnju, predstavljenu oktobra prošle godine, može se u Evropsku uniju".

"Nije moguća blokada tog procesa bilateralnim raspravama i sporovima. Regionalna saradnja je koncept koji moraju poštovati sve zemlje", rekao je italijanski diplomata.

"Ako je EU kazala da Kosovo ima evropsku perspektivu, onda, da tako kažem, Srbija ne može praviti problem isticanjem problema statusa jednog dela teritorije. To je naš jasan stav", kazao je Đifoni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here