U poslednjih godinu dana taj odnos je 7:1 u korist našeg asa.

Kao što su, gledajući se preko mreže, bili poravnati u krešendu vimbldonskog finala (2:2 u setovima, 12:12 u petom), Novak Đoković, vodeći teniser sveta, i Švajcarac Rodžer Federer, treći na svetskoj listi, prvi put su rame uz rame i po broju najznačajnijih trofeja u svom sportu. Trijumfom na polju Sveengleskog kluba naš as je dosegao do 54. titule zbirno na četiri turnira za grend slem, na devet turnira iz masters serije i na završnom turniru sezone.

Prati ih Španac Rafael Nadal s 52. Daleko iza njih je proslavljeni američki igrač Pit Sampras s 30.

Đoković, pri tom, ima najefektniji učinak u “velikoj trojci”. Znamenja je pokupio na 180 takmičenja (30%), na toliko je igrao i Nadal (28,9%), a Federer na 229 (23,6%).

Naš as je koreniti pomak ka rekorderu po broju grend slem titula načinio u poslednjih godinu dana, čim je izronio iz vrtloga teškog propitivanja samog sebe. Pored dvostrukog trijumfa na Vimbldonu, u njegovim rukama su trofeji i s australijskog i s američkog opena, a na mastersima, redom unazad, sa šljake Madrida u uvodu za Rolan Garos, u Šangaju i Sinsinatiju, a baš u američkom gradu je prošlog leta, osvajajući taj trofej prvi put i to u neposrednom duelu s Federerom, postao jedini teniser sa svih devet titula na turnirima te kategorije, najjačih posle četiri najvrednija.

Priliku da i pretekne Federera propustio je na poslednja dva iskušenja prošle godine pri 53:52. Izgubio je u finalu i na mastersu u pariskom “Bersiju” (od Rusa Karena Hačanova) i na završnom turniru sezone u londonskoj “O2” dvorani (od Nemca Aleksandra Zvereva). Švajcarac je još malo odmakao kada je trijumfovao na mastersu u Majamiju početkom ove godine.

Sledeću šansu da ga nadmaši Đoković ima na severnoameričkom kopnu. Idućeg meseca su mastersi u Montrealu i Sinsinatiju kao uvertira za Ju-Es open.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here