Još jedna istorijska datost o zadivljujućem podvigu našeg asa u, ispostavilo se, najdužem finalu Vimbldona. 

Nestvarno vaskrsnuće kao u nepokolebljivoj volji Novaka Đokovića, koji je u setu odluke odagnao dve meč-lopte (i to uzastopne i na protivnički servis) švajcarskog asa Rodžera Federera viđeno je na vimbldonskoj travi još dvaput, ali ne posle 1948. Vodeći teniser na svetskoj listi, koji je produžio mandat na prestolu Sveengleskog kluba, stao je u takvom podvigu rame uz rame i s još nekoliko predratnih i poratnih šampiona s drugih turnira za grend slem, ali je samo njegovo i postignuće australijske legende Roda Lejvera jedinstveno u teniskoj istoriji.

Đoković je, pisali smo već, u međusobnim duelima s Federerom još dva puta spasao po dve meč-lopte, a jednom je s te ivice ponora, kao i na Vimbldonu, dosegao do trofeja. Bilo je to u polufinalu Ju-Es opena 2011. Usledila je i pobeda za trijumf protiv Španca Rafaela Nadala.

Lejverova čestitka i pobedniku i poraženom u finalu Vimbldona, a za obojicu tvrdi da su na travi šampioni s kojima drugi ne mogu da se porede. 

Lejver, a posle njegovog grend slema 1969. samo su u Đokovićevim rukama u isto vreme bila sva četiri najvrednija trofeja, od Vimbldona 2015. do Rolan Garosa 2016, takođe je uzeo dve titule tako što je na putu do trona spasavao meč-lopte. Jednom je to bilo u finalu, na australijskom openu 1960, a drugi put u četvrtfinalu Rolan Garosa 1962 (oba puta po jedna). U toj godini, još amaterskoj, postao je prvi, a dan-danas i jedini osvajač teniskog “pokera” u jednoj sezoni, što je ponovio 1969. kao profesionalac.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here