Foto: Tanug/AP
Novak Đoković

Diskvalifikacija Novaka Đokovića sa US opena je nešto o čemu se i dalje priča.

Đoković je diskvalifikovan sa US opena nakon što je tokom meča osmine finala protiv Pabla Karenja Buste pogodio linijskog sudiju lopticom u vrat.

Situacija se desila nakon što je Novak pretrpeo brejk za 5:6, a konačnu odluku doneo je glavni sudija turnira, odnosno supervizor, Stiven Frimel.

Frimel je prethodno, nedugo nakon tog meča, objasnio svoj tok razmišljanja pre nego što se odlučio da diskvalifikuje prvog nosioca i najboljeg tenisera sveta.

– Dva su faktora, jedan je akcija, a drugi rezultat. Akcija je, iako nije bilo namere, dovela do rezultata. To je udaranje sudije lopticom i činjenica da je ona očigledno bila povređena. To su glavni faktori pri donošenju odluke u ovom slučaju – rekao je Frimel novinarima nedugo nakon meča.

Đoković je u razgovoru sa Frimelom neposredno pred donošenje odluke pokušao da mu objasni da diskvalifikacija nije jedina opcija.

– Birate to u ovoj situaciji? Moja karijera, Grend slem, centralni stadion… – govorio je Novak, ali na kraju, ispostavilo se uzalud. Bio je primoran da se pozdravi sa protivnikom i zaputi ka svlačionici.

Ono što je kristalno jasno je da je Novak prekršio pravila, iako – još jasnije – nenamerno.

Grend slem pravilnik kaže da je Srbin prekršio pravila pod imenom “nesportsko ponašanje” i “iživljavanje nad lopticom”.

Ono što je bilo nejasno među većim delom javnosti je zašto je Frimel diskvalifikovao Novaka umesto da mu je dao jednu od brojnih opomena koje postoje u tenisu.

Pravila nalažu da sudija nekom od igrača može da izrekne sledeće “penal”, i to u ovom redosledu: opomena, gubitak poena, gubitak gema, diskvalifikacija.

Njujork Tajms u svom tekstu pojašnjava da u ovoj izuzetno specifičnoj situaciji Đoković nije mogao da dobije bilo koju od kazni, već samo dve – opomenu ili diskvalifikaciju.

Supervizor je imao opciju da Đokoviću dodeli prvu kaznu na listi – opomenu – ili da preskoči sve ostale i direktno dođe do diskvalifikacije, što je i učinio.

Đoković tokom većanja očigledno nije bio svestan da su pravila takva, pa je pokušavao da objasni Frimelu da postoje i druge kazne koje može da dobije a da ne bude diskvalifikovan.

S obzirom da je bio sveden na dve opcije, Frimel je u stvari imao samo jednu, pošto je Novakov prekršaj jasno bio preveliki samo za opomenu.

Novak je ispadanjem u osmini finala ponovio učinak iz prošle sezone kada je morao da preda meč Stenu Vavrinki zbog povrede ramena, pa nije osvojio nijedan ATP bod, ali “ni dinar”.

Kažnjen je sa 10.000 dolara zbog diskvalifikacije, a usput mu je, prema pravilima, oduzet i ceo nagradni fond koji je zaradio do tog meča – čak 250.000 dolara.

Nekoliko dana posle meča društvenim mrežama i dalje kruže snimci situacija sličnih Đokovićevoj u kojima pojedini igrači nisu snosili ni izbliza slične posledice, ali Frimel i njegove kolege mogu jasno da kažu da su u ovoj situaciji ispoštovali pravila.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here