U drugom četvrtfinalnom okršaju na Australija openu naš as, drugi “reket” sveta, a sedmostruki šampion u Melburnu, savladao kanadskog tenisera Miloša Raonića (35. mesto) sa 6:4, 6:3, 7:6 (7:1) za 2:50 časa igre.

U četvrtak, u 9.30 časova po našem, glavni stadion australijskog opena “Rod Lejver” biće mesto pedesetog teniskog blokbastera između Novaka Đokovića i Rodžera Federera, prvog pratioca našeg junaka i na svetskoj listi i po broju titula u Melburnu (švajcarski as osvojio šest), a i četvrtog dvoboja pred publikom uvodnog turnira za grend slem (Đoković ima 3:1, dueli su mu pripali baš u polufinalu 2008, 2011. i 2016, a Švajcarac je pobedu postigao u prvom odmeravanju snaga, u osmini finala 2007).

Dva teniska velikana nastaviće da poboljšavaju rekorde grend slem nadmetanja. Niko se na najznačajnijim turnirima “belog sporta” nije sretao češće (17. duel; 10:6 za Novaka), niko nema više međusobnih okršaja u polufinalu i niko više na tvrdoj podlozi, računajući i Ju-Es open (biće po 11). Ukupno Đoković je u prednosti sa 26:23. Pažnja (!): U polufinalu na “Lejveru” zna samo za pobede, a tako je i u finalnim mečevima.

Stvari su se na terenu odvijale onako kako je to Đoković i zamislio za četvrtfinalni meč, imajući dragoceno iskustvo iz nebrojano prethodnih duela s Raonićem, a i s drugim igračima gromovitog servisa i visokog rasta. Bilo je neophodno krotiti te snažne početne udarce stasitog Kanađanina crnogorske krvi, a naš as je specijalista za to i pri najvećim njihovim brzinama, i strpljivo vrebati priliku da se protivnik bar jednom pokoleba iz svog najjačeg oružja da bi se postigao gem na njegov servis.

Kad se igra uvede u polje, tu je Đoković svoj na svome. Taktika mu je bila najdelotvornija moguća – da što češće šalje Raoniću lopticu pod noge da bi ovaj morao da se povija ne bi li je vratio preko mreže. Tako je sedmostruki osvajač činio odsudnu prednost u daljem toku poena.

Znao je Đoković da je, i kad dosegne do prilike za brejk, obavio tek pola posla. Trebalo je zadržati prisebnost i upornost. Raonić se u prvom setu čak osam puta izbavio iz takve situacije dok iz devetog puta nije i položio koplje. Bila je to Đokovićeva četvrta set-lopta na protivnikov servis.

U drugom setu naš as je dočekao šansu da povede s 3:1 pošto je iskoristio jednu od tri brejk-lopte. Nadalje je ispoljio šampionsku rutinu. Raonić tu nije imao čemu da se nada. I dok je u prvom setu i on jednom došao u priliku da osvoji gem na Đokovićev servis, ali mu je nada razvejana očas, u drugom setu se to nije desilo.

Mali problem sa sočivima u trećem setu

Tek se u trećem setu rasplamsala borba jer je Raonić postao konkurentni takmac. Nije iskoristio još jednu brejk-loptu, drugu na meču, ali do 11. gema, pri 5:5, ni Đokoviću nije dao tu priliku. A onda ih je naš as stekao četiri. Kanadski teniser ih je razvejao, a kako drugačije nego jakom servom. Do tada je u trećem setu imao osam asova, više nego u prva dva (po pet).

Šta je tu je, moralo se dalje. Đoković je bez greške uzeo sledeći gem. Odluka je trebalo da padne u taj-brejku: ili pobeda ili nova nada.

Osvojivši poen na protivnikov servis pa i zatim na svoja dva branilac trona je poveo s 3:0. Široko su mu se otvorila vrata polufinala i desete pobede protiv Raonića u isto toliko duela pošto je prednost narasla i na 6:1.

U još dva četvrtfinalna meča u sredu u 9.30 časova igraju Španac Rafael Nadal, vodeći na listi, i Austrijanac Dominik Tim (5), a pre njih sastaju se Nemac Aleksandar Zverev (7) i Švajcarac Sten Vavrinka (15).

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here