Đoković pomaže deci iz Zvečanske i drugih centara

0

 

Porodični saradnik, zajednički projekat fondacije "Novak Đoković" i UNICEF-a, primenjuje se u 120 porodica u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu, a dve porodice sa kojima su se sastali Đoković i Sen-Lo deo su grupe od 34 koliko je trenutno projektom obuhvaćeno u Beogradu.

 

Cilj tog potpuno novog i inovativnog programa je sprečavanje izmeštanja dece iz prirodnih porodica, odnosno, njihovo osnaživanje kako bi se lakše nosile sa kriznim situacijama i pružile svojoj deci brižno, bezbedno i stimulativno okruženje. Đoković je rekao da je podrška i pomoć porodicama, koje su posebno ugrožene u ovako teškim ekonomskim uslovima, izuzetno važna i da je veoma ponosan na prve rezultate usluge "Porodični saradnik".

"U razgovoru sa porodicama koje primaju ovu uslugu čuo sam koliko im je ona pomogla, ojačala ih i smanjila izazove da njihova deca napuste dom i budu izmesstena u neku instituciju", kazao je Đoković i dodao da iz svog primera zna koliko je važno da porodica bude jaka, jedinstvena, jer mu je podrška porodice ključna za razvoj i postizanje ciljeva.

 

 

 

UNICEF i Ministarstvo za socijalnu politiku učinili su veliku stvar kada su osmislili i pokrenuli ovaj projekat i mi smo vrlo ponosni što smo partneri, dodao je on.

"Ako 400 porodica i 1.000 dece, koliko je u planu da bude obuhvaćeno projektom, izađu jače, prebrode krize i ostanu na okupu, biće to velika stvar za celo društvo", rekao je Đoković, koji je i nacionalni ambasador UNICEF-a.

 

 

 Porodice obuhvaćene projektom imale su kompleksne poteškoće, kako materijalne, zdravstvene, tako i u ukupnom funkcionisanju zbog čega su deca povremeno bila izmeštana u institucije. Prema ocenama korisnika usluga Porodični saradnik značajno poboljšava podorične odnose. Projekat se u potpunosti primenjuje od kraja septembra, kada je i završena kompletna obuka svih članova stručnog tima – ukupno ih je 16 (po ccetiri u svakom gradu), odnosno kada su Centri za socijalni rad počeli sa obilaskom porodica. Pilot usluga se trenutno sprovodi i u okviru četiri doma za nezbrinutu decu. Planirano je da tokom tri godine projekat obuhvati 400 porodica i više od 1.000 dece. Fondacija "Novak Đoković" projekat finansira sa 750.000 američkih dolara.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here