U finalu 108. australijskog opena, a 52. u eri profesionalizma naš as savladao vodećeg austrijskog tenisera Dominika Tima sa 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 i za povratak na prvo mesto svetske liste. 

Novak Đoković, drugi “reket” sveta, pobedom protiv Dominika Tima, petoplasiranog na listi, vraća se i na njeno čelo, pošto je sačuvao sve poene od prošle godine. Španski as Rafael Nadal, koga je Đoković lane preslišao u finalu, pogubio ih je jer ga je baš Tim, austrijski debitant u australijskom finalu, izbacio u četvrtfinalu.

Đokovićeva 17. titula na turnirima za grend slem. Rekorder Švajcarac Rodžer Federer ih ima 20, a Španac Rafael Nadal jednu manje od njega.

V set – 6:4 za 45 minuta

6:4 Ne samo da ne gubi u polufinalu u Melburnu nego ni u finalu. Đoković je osmostruki osvajač Australija opena.

5:4 Novak servira za trijumf.

5:3 Poslužio je i servis našeg asa. Tim će servirati za ostanak u finalu.

4:3 Lomio se poen. Imao je Đoković dve brejk-lopte, imao je Tim gem-loptu. Jezičak je prevagnuo na stranu Austrijanca.

4:2 Đoković je i napadao i sjajno se branio. Gem bez izgubljenog poena završen je prvim asom u petom setu.

3:2 Na žalost nije urodila plodom Đokovićeva napadačka igra bez kalkulisanja. Stigao je do izjednačenja posle 40:15, ali su sledeća dva poena pripala njegovom rivalu.

3:1 Posle dve brejk-lopte za Tima Austrijanac je loptice slao u aut.

2:1 Brejk, brejk, brejk… Posvećeni Đoković je iskoristio prvu šansu pri 40:30.

1:1 Đoković bez izgubljenog poena.

0:1 Tim na svoj servis prvi pušta korak

IV set – 6:3 za 44 minuta

6:3 Bez izgubljenog poena… Odluka pada u petom setu. Đoković je ponovo u sedlu.

5:3 Evo brejka! Prvi put posle osvojenog gema na protivnikov servis za 4:4 u drugom setu Đoković dolazi do istog. Sada ne bi trebalo da propusti priliku za materijalizaciju, što se, na žalost, nije desilo u drugom setu.

4:3 Bitka za prevagu

3:3 Ne da se Tim na svoj servis, a Đokoviću je brejk da odmakne potreban kao žednom voda.

3:2 Posle dužeg vremena Đokoviću gem na svoj servis pripada bez izgubljenog poena.

2:1 Đoković je spasao i brejk-loptu, ali i dalje mu nedostaje onaj gladijatorski žar u očima.

1:1 Tim i dalje stabilan.

Finale prati 31.020 gledalaca. Nadmašen je rekord iz prošle godine (30.753) kad je Đoković nadigrao Španca Nadala. Ukupno je ove godine kroz kapije prošlo rekordnih 812.174 duše, a lane je to bilo 796.435.

1:0 Vrlo je važno što je Đoković u biti ili ne biti setu za njega krenuo vođstvom.

III set – 2:6 za 47 minuta

2:6 Na Timov servis za vođstvo u setovima imao je Đoković brejk-priliku. Bilo je četiri izjednačenja, a Austrijanac je iskoristio četvrtu set-loptu. Ovaj gem je trajao više od sedam minuta, najduže na meču. Đoković će ili da se pribere ili će prepustiti tron novom asu.

2:5 Tim će servirati za vođstvo s 2:1…

1:5

1:4 Najzad gem za Đokovića posle šest uzastoce za njegovog suparnika.

0:4 Posle još jednog lošeg Đokovićevog voleja Tim ga je maestralno lobovao na fantastičan osećaj. Zatim je odservirao sedmi as.

0:3 Tim ima punu kontrolu igre. Usredsređen je, sve mu polazi za rukom, a Đoković i dalje nosi onaj “problem u glavi” na koji je ukazao u drugom setu.

0:2 Propustio je Đoković priliku za brejk na 30:40. Zapravo, nadu je razvejao Tim sjajnim bekhendom jednom rukom u ćoše.

0:1 Na Timovu brejk-loptu Đoković je loše odigrao volej. Dao je protivniku loptu na tacni za brejk, ali je ona iz udarca Austrijanca od vrha mreže otišla u aut. Nije Đoković, međutim, izdržao pritisak. I dalje je ophrvan nervozom. Kriza igre.

II set – 4:6 za 50 minuta

4:6 Tim je ponovo potpuno u igri. Prvi set koji je Đoković izgubio posle 17 uzastopno dobijenih od prvog kola.

4:5 Kratko je, na žalost, trajalo Đokovićevo zadovoljstvo. Tim je ponovo ostvario brejk. U jednom poenu ovog gema razmenjeno je 29 udaraca. U jednom je sudija opomenuo našeg asa jer se dugo spremao za servu, a u sledećem mu je iz istog razloga oduzeo prvi servis. Đoković je podlegao pod pritiskom u ovom gemu, a imao je šta da zameri glavnom sudiji: Veliki posao si učinio, postao si slavan…

4:4 Kao Tim u prvom setu Đoković je ribrejkom poravnao na 4:4. Iskoristio je prvu brejk-šansu.

3:4 Odličan gem Đokovića s kratkim poenima.

2:4 I dalje Tim čuva zalihu iako se suoči s brejk-loptom na 30:40.

Između ostalih finale prati i Mark Veber, nekadašnji australijski vozač u Formuli 1

2:3 Dobar gem za Đokovića.

1:3 Tim potvrđuje brejk.

Đokovićeva reakcija posle Timovog vođstva

1:2 Na 30:40 Tim je iz bekhenda jednom rukom, što mu je zaštitni znak, poslao lopticu u aut po paraleli. Zatim je Austrijanac stekao još jednu brejk-loptu pošto je Đoković njegov snažan udarac poslao u mrežu. Bila je i treća brejk-prilika posle auta, a zatim i Novakova dvostruka servis-greška. Prvi put na meču Austrijanac je u vođstvu.

1:1 S “nulom” i Tim. Gem je završio šestim asom. Prvi gem na servis Austrijanca bez igranja na razliku.

1:0 S “nulom”

Đokovićev 17. uzastopni set na turniru. Jedini je izgubio u prvom kolu protiv Jan-Lenarda Štrufa kada je Nemac smanjio na 2:1. Naš as ih je najviše uzastopno uzeo 2008, kada mu je pripala prva titula. Do finala je dogurao s 18:0 u setovima, a u odlučujućem meču prvi je poveo Francuz Žo Vilfrid Conga.

I set – 6:4 za 52 minuta

6:4 Bilo je 0:30 pa 30:40. Na Đokovićevu prvu set-loptu Tim je poslao nekoliko snažnih udaraca iz forhenda, a jedan naš as nije uspeo da vrati kako je želeo (aut). I četvrti put je bio đus kad Austrijanac servira. Branilac trona je stekao još jednu set-loptu, a nju mu je Tim poklonio dvostrukom servis-geškom.

5:4 Novak je strpljivim prebacivanjem preko mreže naterao Tima da dvaput izgubi strpljenje i da lopticu hitne u aut. Prvi Đokovićev poen u ovom gemu bio je maestralan.

4:4 I opet se na Timov servis igralo na razliku. Đoković je stekao brejk-loptu za 40:30, Austrijanac je poravnao, a pripala su mu i sledeća dva poena za treći osvojeni gem uzastopce. Finale se rasplamsava.

4:3 Tim dolazi do brejka. Brejk-loptu je isposlovao za 40:15 neuhvatljivim forhendom posle 24 razmenjena udarca. U sledećem poenu Đoković je još jednom iz bekhenda pogodio mrežu.

4:2 Iako je Tim imao 40:15, i treći put se na njegov servis igralo na razliku. Bila su dva izjednačenja, a na poslednju gem-loptu austrijskog tenisera Đoković je iz bekhenda poslao lopticu u mrežu.

4:1 Sigurno Đoković igra.

Atraktivan pokušaj našeg asa u prethodnom gemu

3:1 Tim se još jednom namučio na svoj servis, jer se opet igralo na razliku, ali se i izvukao.

3:0 Đoković krenuo autoritetom sedmostrukog šampiona.

2:0 Naš as se u gemu u kojem je servirao njegov protivnik prvo izborio da se igra na razliku, a zatim je i iskoristio prvu brejk-loptu.

1:0 Jedan poen je Đoković izgubio pošto nije dobro zahvatio volej.

Đoković prvi servira

Pozdrav s vatrogascima koji su podneli veliki teret u odbrani od požara u Australiji

Mnogo je srpskih navijača koji će meč posmatrati na video-bimu ispred poprišta finalnog okršaja.

“Evrosport”: Vilander kaže Tim u četiri seta, a Mekinro Đoković u četiri. Barbara Šet, nekadašnja austrijska teniserka, saglasna je s drugom legendom.

Marat Safin, pobednik 2005, uneo je u arenu “Rod Lejver” trofej koji nosi ime Normana Bruksa. Ruski teniser je te 2005. bio i protivnik u Đokovićevom debitantskom meču.

1 COMMENT

  1. Имао је више среће …
    Ипак је то Аустралиан Опен и ако задржи позицију No 1, до краја године, можемо обновити дискусију „најбољи тенисер свих времена“ а закључимо је тек крајем следеће године.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here