pixabay.com

Građani Srbije i dalje ne mogu u Crnu Goru, ali mogu Surinamci, Haićani, Iračani, Egipćani. Mada u Institutu za javno zdravlje Crne Gore tvrde da su prilikom širenja liste zemalja čijim je stanovnicima od 15. juna dozvoljen ulazak u tu državu, posebnu pažnju posvetili Srbiji, pri donošenju odluke su se rukovodili “nejasnom situacijom s epidemiološkim podacima” o korona virusu .

Dilemu stručna ili politička odluka nemaju sagovornici “Vesti” koji su uvereni da je reč o politizaciji situacije.

Milan Knežević, poslanik Demokratskog fronta u crnogorskom parlamentu, smatra da je reč o klasičnoj antisrpskoj meri kojom režim Mila Đukanovića hoće da predstavi Srbiju kao potencijalno regionalno žarište i, s medicinskog aspekta, nestabilnu zemlju.

-Vlada Crne Gore i nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti potvrđuju da režim u Podgorici na svaki način pokušava da uđe u predizbornu kampanju stvarajući od države Srbije i njenog naroda još jednog nevidljivog neprijatelja crnogorske nezavisnosti – kaže Knežević.

On ističe da crnogorski režim primenjuje donete mere u borbi s korona virusom kroz dvostruke aršine.

– S jedne strane, sve što dolazi iz Srbije treba da bude u karantinu i pod posebnim merama, a sa druge strane, zloupotrebom mera vladajuća Demokratska partija socijalista bi da kroz partijske aktivnosti ostvari određenu prednost uoči raspisivanja izbora – zaključio je Knežević.

Nemanja Vučković, predsednik beogradskog Studentskog kluba Pravnog fakulteta posvećenog borbi za prava Srba u regionu takođe je, kako kaže za “Vesti”, uveren da je reč o politizaciji.

– Interes Crne Gore jeste da građani Srbije uđu tamo jer je upravo najveći benefit, odnosno ekonomska dobit od srpskih turista. Međutim, očito postoji strah tamošnjih vlasti da li će možda neko od onih koji dolaze ići na protestne litije protiv Zakona o slobodi veroispovesti. Poznato je i da kad god su izbori u Crnoj Gori vlast ide na podele u narodu, pa to i sada rade – tumači naš sagovornik.

Na podelama, kako kaže, zvanična Podgorica, dobro balansira, ali kad je usvajala Zakon o veroispovesti sa ciljem da njegovim usvajanjem pokrije svoje brojne afere, nije računala da će na litije izaći toliki broj ljudi, pa se našla u pat poziciji.

U Institutu za javno zdravlje Crne Gore navode da je odluku da se Srbija opet ne uvrsti na listu zemalja uticala pre svega odluka zdravstvenih institucija Srbije da se jednim aktom ukloni više hiljada inficiranih sa spiska zaraženih, pa povećanje broja obolelih poslednjih dana, a samim tim i izvesno pogoršanje epidemiološke situacije.

Milo ignoriše sopstvene mere

– Belgija je na listi zemalja čijim je građanima zabranjen ulazak u Crnu Goru, a crnogorski predsednik Milo Đukanović je bio u Briselu na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Po povratku se, međutim, i pored propisanih mera crnogorske vlade nije testirao na korona virus, niti je bio u karantinu, a zakazao je sastanak sa parlamentarnim partijama o datumu raspisivanja izbora- ukazuje Milan Knežević.

Mandić operisan na VMA

Andrija Mandić, predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta, uspešno je operisan na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, gde ga je posle zahvata posetio i Aleksandar Vučić. Mandiću se zdravstveno stanje pogoršalo pošto je vraćen sa graničnog prelaza između BiH i Crne Gore, uz obrazloženje da mora u dvonedeljni karantin. Odbio je taj nalog i vratio se u Trebinje, gde mu je pozlilo. Zalaganjem srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika Mandić je helikopterom prebačen na VMA.

– Operacija se uspešno završila. Andrija se dobro oseća i zahvaljuje se svima na pokazanoj brizi – poručio je Mandićev saradnik i saborac Slaven Radunović.