F. Rodić

Selektor košarkaške reprezentacije rekao na pripremama na Kopaoniku za Svetsko prvenstvo (31. avgust – 15. septembar) i da još ne zna kada će objaviti konačan spisak putnika.

Aleksandar Đorđević je istako da je zadovoljan uslovima i radom igrača.

– Imamo rutinu koju pratimo, sistem koji daje rezultate i imamo fantastične uslove – rekao je selektor Srbije, a zatim je najavio da je cilj osvajanje medalje.

– Igrači su radili sjajno, nema povreda, osim svakodnevnih problemčića. Treba da nam se pridruže još igrači iz NBA i oni koji imaju probleme sa ugovorima. Idemo na jednu od tri medalje – rekao je Đorđević.

O minutaži na predstojećim pripreimnim utakmicama Đorđević kaže:

– Svaki dan dobijaju šansu, moramo da razmišljamo o budućnosti, da gradimo igračku bazu. Svi će dobiti podjednaku šansu da se dokažu.

Situacija sa igračima koji su bili povređeni ili su imali manju minutažu tokom sezone je dobra, vredno se trenira, i svi maksimalno ozbiljno pristupaju obavezama.

– Mačvan i Todorović nisu propustili nijedan trening, izuzetno su ozbiljno pristupili, a imali su obaveze u svojim klubovima, uostalom kao i svi ostali igrači. Žao mi je što i Kuzmić nije ovde, koji je takođe želeo da se preko reprezentacije vrati u formu posle povrede.

Na konstataciju da za sada ima četiri centra u timu, popularni Sale ističe da to nije prvi takav slučaj sa državnim timom.

– Već smo igrali sa četiri centra na Svetskom prenstvu 2014. dok je Krstić bio u reprezentaciji, pa mislim da možemo i sad, jer taktički možemo da odgovorimo tome. Na igračima je da se tako spreme.

Đorđević nije otkrio kada će skratiti spisak, već je rekao da bi ga rado produžio ali da u Kinu vodi 14 igrača. Na Mundobasketu učestvuje 12.

Da li su porasli apetiti posle velikog broja otkaza u selekciji SAD?

– Svima su šanse veće s obzirom na to da su Amerikancima otkazali neki vrhunski igrači. Mnogo reprezentacija ide na medalju, svi vide svoju šansu, znaju da su u skoroj prošlosti SAD poražene od Jugoslavije, Argentine, Grčke… Svi mi tražimo promil šanse da ih pobedimo, ali mnogo više razmišljam o drugima – Litvanija može iz drugog plana da zapreti, zatim Rusija, Grčka će sa Adetokumbom biti jako snažna reprezentacija. Grčka je još 2014. imala 5-0 u grupi pre nego što smo ih mi pobedili, to je ta generacija, a sada imaju momka koji je MVP NBA lige. Da ne zaboravimo Španiju, Francusku, Italiju, zatim Kanada i Argentina, Australija ne propušta priliku da se pojavi u najjačem sastavu. Konkurencija je jaka, velika odgovornost je na svima nama, pre svega na meni.

Na pitanje da li oseća pritisak jer javnost i navijači očekuju visok plasman Đorđević kaže da jedino sami sebi mogu napraviti neku vrstu pritiska.

– Dosta smo prošli u životu da bismo znali šta je to pritisak. Niko ne može da napravi pritisak kao mi sami. Pritisak je dobar, jer ako on ne postoji, onda to znači da nismo dovoljno dobri. Da li ćemo se vratiti sa medaljom, to ćemo videti – rekao je selektor Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here