Dan uoči početka Svetskog prvenstva u Kini, selektor reprezentaciej Srbije, Aleksandar Đorđević je na konferenciji za medije u Fošanu, govorio o šansama našeg nacionalnog tima na turniru, zdravstvenom stanju u ekipi, kao i o očekivanjima pred prvu utakmicu u grupi.

Predstavnike medija je zanimalo mišljenje selektora, može li Srbija do zlatne medalje?

– Videćemo na kraju. Ovde smo da budemo skromni takmičari i takvi moramo da ostanemo. Da budemo svesni da imamo neka imena u timu, ali dok takmičenje ne počne, to je sve samo u vazduhu. Želimo da budemo najbolji, da budemo do kraja u igri. Imali smo nekih fizičkih problema, ali i pored toga odradili smo dobre pripreme – istakao je Đorđević.

O odnosu igrača prema obavezama u nacionalnom timu, selektor je rekao:

– Svesni smo svega, imamo iskusnu ekipu. Pet-šest godina smo zajedno, u gotovo istom stručnom štabu i s igračima. Nije važno ono što očekujemo, već ono što možemo da napravimo. Mi smo takmičari, pokušaćemo da dobijemo svaku utakmicu.

Na konstataciju novinara da su Sjedinjene Američke Države imale veliki broj otkaza u timu, zbog čega se povelo pitanje njihove želje da igraju za nacionalnu selekciju, kao i činjenice da Srbija na ovom prvenstvu tih problema nema, selektor je odgovorio:

– To je činjenica. Ali, SAD će imati svakako 12 jako kvalitetnih igrača i najboljeg selektora u ovom trenutku Grega Popoviča, stručnjaka s ogromnim iskustvom. Svi se ugledaju na Amerikance, na njihovu košarku. Sve rivale poštujem na isti način. Neću da gledam u tanjir drugih timova. Gledamo kako da nemamo problem u našem timu – kaže Đorđević i podseća.

– Imali smo prethodnih godina tih problema, sada su svi vrlo ozbiljni, odgovorni. Uspeli smo da izvučemo jak odziv igrača.

O prognozama koje Srbiji dodeljuju ulogu favorita na turniru, selektor kaže:

– Nismo fokusirani na te stvari. Ljudi samo vide krajnji proizvod, odnosno utakmicu, a mi iza sebe imamo ceo proces. Prvo mora da se dođe do Svetskog kupa, pa da igramo prvu utakmicu u grupi, pa da onda dođemo do kraja. Prognoze me ne interesuju, znam kvalitet brojnih ekipa, ne bih nekoga da zaboravim. Mirno, pametno, polako, ne smemo da žurimo.

Očekujem da u naredne dve nedelje i koji dan budemo na 100 odsto.

Prvi rival je Angola, a Srbija će meč dočekati bez Nemanje Bjelice.

– U četvrtak smo imali kratak video sastanak, u subotu imamo glavni sastanak. Maksimalna priprema, čeka nas ozbiljna utakmica. Veliki smo profesionalci, moramo da rešimo u svoju korist. U subotu ćemo igrati samo bez Bjelice. On će odraditi jak individualni trening u subotu pre utakmice, ali neće biti spreman za susret s Angolom. Moramo da vodimo računa o nekim stvarima, momentu u kojem se ove stvari događaju, da malo smanjimo gas. Da je završnica turnira Bjelica bi bio prvi koji bi rekao da želi da igra i da nema problema. Ovako moramo da razmišljamo unapred – rekao je selektor i dodao:

– Ima problem sa cistom koja mu se javlja u predelu kolena, zato vodimo računa. Ali, rešili smo taj problem, zato nije igrao u Kini. Preventivno smo reagovali.

Osim Bjelice određenih problema prethodnih dana imali su Bogdan Bogdanović i Vladimir Lučić.

– Svi jedva čekamo da krene. Dan pred takmičenje je uvek tako. Pričali smo o tome i u hotelu. Bogdanović je imao problema s leđima, zato je morao da odmori u poslednje dve utakmice u Kini. Lučić je danas odradio drugi trening posle udarca koji je pretrpeo protiv Litvanije, u četvrtak mu je bio prvi timski trening koji je odradio – istakao je Đorđević.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here