Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je u intervjuu za Prvu TV rekao da će se do zadnjeg daha boriti za obnovu Crnogorske pravoslavne crkve. On je ocenio i da je SPC adut iz rukava Moskve i Beograda kako bi se ponovilo ono što nije uspelo na dan izbora pre četiri godine.

Takođe, on između ostalog veruje da će epidemija koronavirusa biti narednog meseca pod kontrolom, te da ne razmišlja o odlaganju izbora.

SPC je ruski i srpski adut iz rukava za reprizu 2016. godine

– Crnogorska crkva je nestala nakon nestanka crnogorske države, crnogorska država se obnovila 2006. logično je danas razmišljanje kako objediniti sve pravoslavne vernike – ocenio je Đukanović.

– Ova država smatra da raspolaže obimnom dokumentacijom koja govori da je značajna imovina nastala do 1918. godine, izgrađena iz budžeta ili prilozima, a koja ima kulturno-istorijska svojstva i morala bi biti državna. Pa je na krajnje sumnjiv način u katastar upisana na imena nekih privatnih ili javnih lica. Ne želimo niti jednu čašu koja je tuđa, ali nećemo prepustiti nešto što je naše – poručio je Đukanović.

On je kazao da SPC ne veruje u svoju argumentaciju. Jer da su sigurni u nju, pristali bi da nezavisna sudska instanca dođe do jasne ocene o tome čija je to imovina, kazao je Đukanović.

Dodao je da je ubeđen kako je SPC u početku krenula sa idejom da odbrani svetinje od države kojoj ta dobra pripadaju, ali da su se sada pojavili drugi zainteresovani.

– To su adrese koje su bile aktivne i na izborima 2016. , a sada su se te dve adrese našle na istom poslu, da ponove ono iz 2016. godine.

– Svesni su da to ne mogu da urade sa istim igračima, odnosno prosrpskim i proruskim partijama, i izvukli su crkvu kao poslendnji adut iz rukava. Zbog toga je vrh SPC bagatelisao dobre ponude sa crnogorskih adresa, jer je sada instruisan od ovih adresa kako bi se promenila vlast. A kada se to desi, onda nema ni Crne Gore. SPC se služi anticnogorskim interesima i pokušava da se stavi u ulogu nekoga ko je nadređen Crnoj Gori – kazao je Đukanović.

SPC može da bude samo ravnopravna sa ostalim verskim zajednicama i ni zarez više od toga, rekao je Đukanović.
Govoreći o formulaciji „ludački pokret“, koju je ranije upotrebio za masovne litije širom Crne Gore, Đukanović je kazao da ne zna kako bi (drugačije) nazvao one koji ruše državu u kojoj žive, i koji ruše svoj dom.

– Vrlo ću uvereno, do zadnjeg daha, raditi na obnovi Crnogorske pravoslavne crkve – poručio je Đukanović.

Dodao je da ne razmišlja o odlaganju izbora, a da je epidemija definitvo predizborna tema.

– Videćemo koliko će ona biti postizborna tema, jer nemamo nagoveštaj da ćemo u dogledno vreme dobiti adekvatnu terapiju – kazao je Đukanović.

– Epidemija će delimično određivati odnos građana prema izborima, ali ću se potruditi da to pitanje ne politizujemo. Svi moramo učiniti sve da je što pre suzbijemo, verujem da ćemo narednog meseca imati punu kontrolu i zato ne razmišljam o pozivima da se odlože izbori – kazao je Đukanović.

9 COMMENTS

  1. E kako bi mu dobro došla ta crkvena imovina sad na kraju pa da može na njima da gradi sa sinom motele I hotele da ima sa čim da se zanima sad posle izgubljeni izbora!Bolje mu je da gleda gde ce da se skloni kad mu se skine imunitet I njemum I familiji !!

  2. Ko ti brani smrdljivko da stvaras crnogovnjarsku crkvu pravi pa stvaraj a sto su srbi gradili ne diraj najmanji je problem da se istrebe 200.000 majmuna crnogorski

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here