EPA/Andres Cristaldo
Milo Đukanović

Ceremonija obeležavanja 80. godišnjice početka Drugog svetskog rata bi bila još potpunija da je na njoj učestvovala i Rusija, kao i predstavnici nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srbije, izjavio je danas u Varšavi predsednik Crne Gore Milo Ðukanović.

– Imam na umu tu grandioznu ulogu koju je tadašnji Sovjetski Savez imao u oslobađanju Evrope i u savezničkoj pobedi nad fašizmom – kazao je Đukanović, koji je prisustvovao obeležavanju godišnjice u Poljskoj.

Kako prenosi podgorički portal CDM, on je istakao da žali i što se na tom događaju nisu pojavili predstavnici “nekih drugih jugoslovenskih naroda, počev od Srba”.

Srbi su, kako je to Đukanović rekao, zajedno sa njima (Crnogorcima) dali nemerljiv doprinos jednoj velikoj pobedi u Narodno-oslobodilačkoj borbi, a koja je predstavljala važan deo ukupne pobede nad fašizmom.

Obeležavanje godišnjice pocetka Drugog svetskog rata, prema njegovim rečima, značajno i zbog toga što počinje da bledi sećanje na važnost događaja kao što je taj rat.

– I to ne da blede samo zbog protoka vremena, nego, posebno u Evropi, zbog rasta političkog rejtinga ekstremno desnih politika, koje pokušavaju da prekrajaju istoriju, pokušavaju da relativiziraju zasluge osolobodilaca i pobednika nad fašizmom i istovremeno da relativizuju odgovornost onih koji su se objektivno u tom vremenu našli na strani fašizma – naveo je Đukanović.

3 COMMENTS

  1. E MiloČini mi se da ovaj put nisi mogao da vrdaš.Istina je istina i ti si je ispoštovao.

  2. Naravno da je Rusiji bilo mjesto na proslavi čak prije nego većini drugih zemalja, naravno i Srbiji iako je i ona mila svojih ružnih poteza.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here