Đurđevdan na Bodenskom jezeru

0

Slavski obred: Lomljenje kolača
 

Liturgija je održana na ostrvu Rajhenau u manastiru Mitelcel, a služili su protojereji Milorad Jovanović (Minhen) i Bratislav Božović (Štutgart), protonamesnici Milenko Markov (Filingen-Šveningen), Slobodan Tijanić (Fridrihshafen), Aleksandar Škorić (Karlsrue), jerej Jovan Gatarić (Frajburg) i Konstantin Šmid, sveštenik Ruske pravoslavne crkve za parohiju Konstanc.

 

Liturgiji je prisustvovalo oko 800 vernika, ali i predstavnici diplomatskog kora generalni konzul Republike Srbije Božidar Vučurović, konzul Zlatko Bućin, generalni konzul BiH Dragan Dragić, ugledni građani i istaknuti društveni i crkveni aktivisti.

 

Prigodnom besedom svima se obratio domaćin skupa protonamesnik Tijanić, a domaćini ovog đurđevdanskog uranka bili su Maksić Svetlana i Milanka iz Štutgarta i Luka Ljubanić iz Hajlbrona.

Sabor je potom nastavljen u hali Volmatinger gde su nastupili KUD "Nemanjići" iz Konstanca (novoosnovana folklorna grupa sa Bodenskog jezera koja je nesebično pomogla svoju crkvu da organizuje ovaj skup), KUD "Sveti Sava" iz Minhena, FA Jelek iz Filingen-Šveningena, CFA Svilen konac iz Fridrihshafena, a goste je oduševio i digao na noge i trubački orkestar iz Šida.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here