Đurđevdan u znaku pomirenja

0

U hramu prepunom vernika službu je uveličao hor Sveti Jovan Damaskin pod dirigentskom palicom protinice Jelene Gojković.

Na liturgiji i najmlađi
 

Prisutnim vernicima obratio se vladika Georgije koji je istakao veličinu Hristovog života, "čiji je život nama hrišćanima, da bi uopšte bili to što jesmo, bio mera, uzor i parametar, mimo koga niti ima, niti sme biti drugog uzora. Hristos – ljubav koja nema granica, ogleda se u nama kao hrišćanima samo samo ako smo spremni jedni drugima da oprostima, da se pokajemo i da na taj način, po rečima Svetog apostola Pavla, uzrastemo u meru rasta visine njegove".

Nakon službe obavljeno je tradicionalno lomljenje slavskog kolača. Kumovi ovogodišnje slave bili su Jovan i Olja Vuković sa sinovima Mihajlom i Kostom, a za sledeću godinu ove časne dužnosti prihvatili su se Branislav i Suzana Kovačević.

 

U reprezentativnom kulturnom centru Sveti Đorđe smeštenom tik uz istoimenu crkvu u Vaterlou, gosti su posluženi slavskim ručkom. Pozdravni govor održao je Milan Lešić, predsednik Odbora CŠO Sveti Đorđe.

– Đurđevdan je jedna od najčešćih slava pravoslavnih Srba, a on je vekovima simbol koji nagoveštava berićetnu godinu, da bude zdravlja, ploda i roda u domu, polju, toru i oboru – istakao je u pozdravnoj besedi Lešić.

– Đurđevdan donosi radost proleća, budi iskrenu nadu u boljitak i prosperitet i daje nam novu snagu da, bez obzira na mnogobrojne prepreke, istrajno koračamo u svetliju budućost.

Srpstvo i pravoslavlje kroz vekove svog bitisanja išli su paralelno, svetlom stazom slobode i dostojanstva. U celoj srpkoj istoriji Srbi su svoje voleli i branili a ničije nisu otimali. Neka nam dragi Bog pomogne i da nam snage, znanja i dobrote da budemo složna braća i sestre kako u otadžbini, tako i ovde u Kanadi, daleko od rodnog kraja. Da nam, kao što stara pesma kaže, "rodi pšenica belica" da budemo postojani i svoji na svome, ma gde se nalazili.

U ovo teško vreme po srpski narod pomolimo se gospodu Bogu za spas našeg roda, koji pati i trpi pod ogromnim pritiskom imperijalističkih sila. Nadamo se da ćemo uz Božju pomoć, kao i bezbroj puta u našoj slavnoj istoriji, izaći kao pobednici, jer stara srpska izreka kaže – "ničija nije do zore gorela" pa neće ni ovih modernih svetskih zavojevača.
U to ime pozdravljam vas najradosnijim pravoslavnim pozdravom, koji na najbolji način izražava veliku pobjedu života nad smrću – Hristos vaskrse! – zaključio je.

Slavski program obogatili su svojom raskošnom igrom članovi Folklornog ansambla "Gavrilo Princip" čiji je koreograf Mile Perić, a goste su do večernjih sati zabavljali muzičar Miki Tomić i popularni pevač narodnih pesama Vukosav Govedarica Kota.

 

Pomognimo svoj narod

– Draga, braćo i sestre pozivam vas da kao i uvek do sada, budemo dostojni svojih istorijskih slavnih predaka, i da pomognemo svoj narod u svim srpskim zemljama. Znam da i ovde u Kanadi ne cvetaju ruže na ekonomskom polju, ali mi, koji ipak nismo socijalno ugroženi, moramo pomoći našem rodu da prebrodi tešku borbu za goli opstanak. Pošaljite ugroženim rođacima, kumovima i prijateljima koliko možete, sve u slavu Boga, a dragi naš Bog nikome nije ostao dužan, rekao je u pozdravnoj besedi Lešić.

Na pomolu kraj raskola

Na đurđevdanskom slavlju u Vaterlou bio je veliki broj slavskih gostiju iz drugih parohija iz Ontarija, u okviru Eparhije kanadske SPC. Pored nabrojanih sveštenika koji su sasluživali na liturgiji, na slavskom ručku bili su i protojerej stavrofor Vojislav Pavlović iz Hamiltona i protojerej stavrofor Milovan Sredojević iz Vitbija. Kao gosti su predstavljena i dva počasna potpredsednika Eparhije kanadske Ilija Rakanović iz Kembridža i Žarklo Vučinić iz Vindzora, te dr Goran Popović, eks-potpredsednik. Bio je i Zoran Ćurčin, predsednik CŠO Svih srpskih svetitelja iz Misisage, Rajko Đurđević, predsednik CŠO Sveti Nikola iz Hamiltona, Neđo Petković, blagajnik CŠO Sveti trojica iz Kičinera. Gost na đurdevdanskoj proslavi u Vaterlou bio je i Franc Hejzenfrac, vlasnik velike kompanije Linemar iz Gvelfa, u kojoj radi više hiljada Srba.

Ono što je karakteristično za ovogodišnju proslavu Đurđevdana u Vaterlou svakako da je prisustvo nekoliko gostiju iz Nijagare i Hamiltona, koji su poslednjih godina u žestokom sukobu sa zvaničnicima iz Eparhije kanadske. Ono što može biti dobra poruka da će se Srbi na ovim prostorima konačno dogovoriti da "samo sloga Srbina spasava" svakako je podatak, da su, da ih tako nazovemo, i pozicija i opozicija, na kraju slavskog veselja seli za zajednički sto i razgovarali. Nismo prisluškivali, ali kao da je vaš reporter čuo i ovo: Hajde, ljudi, da se dogovorimo…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here