DNK analiza drma kraljičin tron

0

Dovedeno u pitanje srodstvo pojedinih britanskih monarha: Kraljica Elizabeta II

– Otkrili smo prekid u genetskom lancu – izjavio je na konferenciji za štampu u Londonu Kevin Šurer, vice-kancelar Univerziteta u Lesteru.

 

– Ne znamo na kom se nivou ovaj prekid nalazi, a svakako ne sugerišemo da njeno visočanstvo kraljica Elizabeta ne bi trebalo da se nalazi na tronu – brzo je dodao Šurer, insistirajući na “zamršenoj” istoriji britanske monarhije i sigurno i pokušaju da malo umiri javnost u Britaniji.

 

Njegovo izlaganje je usledilo paralelno sa objavljivanjem u naučnom časopisu “Nature” studije kojom se sa 99,9 odsto sigurnosti razrešava misterija nestanka posmrtnih ostataka poslednjeg engleskog kralja koji je poginuo na bojnom polju, u bici kod Bosvorta 1485, ne ostavivši potomke za sobom.

 

DNK skeleta odgovara DNK dvoje sadašnjih potomaka njegove sestre, Ane od Jorka. Naučnici, međutim, nisu bili u stanju da uspostave vezu po muškoj liniji do Džona od Genta, prvog vojvode od Lankastera i brata čukun dede Ričarda III, što je potaklo sumnju o neverstvu.

 

Kevin Šurer smatra da identifikovani “prekid” u DNK postavlja pitanje legitimnosti Henrija IV, Henrija V, Henrija VI i “celokupne dinastije Tjudor“, počev od Henrija VII, Henrija VIII, Edvarda VI, Meri I i Elizabete I.

 

Nakon žestokih svađa oko izbora mesta gde će konačno počivati, posmrtni ostaci Ričarda III, biće sahranjeni, idućeg proleća, u katedrali u Lesteru. Kralj, kog je Šekspir ovekovečio kao zlog grbavca i krvoločnog tiranina, podario je tako Britancima još jednu misteriju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here