Youtube/Александар Вучић
Od Subotice do Preševa: Aleksandar Vučić s planom brze pruge

Uspešna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića sedištu EU u Briselu rezultirala je veoma opopljivim rezultatom, a to je gradnja brze pruge kroz Srbiju sve do granice Severne Makedonije koju će velikim delom finansirati Unija. Osim ogromnog značaja za privredu matice, ovaj projekat za koji je planirano da se završi za četiri i po godine omogućiće srpskoj dijaspori da vozom stigne iz Beča u Beograd za pet sati, a ni do udaljenijih mesta neće biti potrebno mnogo više vremena.

Predsednik Srbije izjavio je da projekat rekonstrukcije pruge Beograd-Niš i gradnje nove do Preševa drastično menja sve u zemlji, da će to biti veliki šansa i podstrek za ubrzan razvoj.

– Pregovarali smo s više partnera o infrastrukturnim projektima, jer Srbija to može sebi da priušti. Kinezi su ponudili svoju cenu za prugu Beograd-Niš od 200 kilometara. Ali Evropljani su rekli da mogu da daju bolju ponudu i dobili smo neverovatno povoljnu cenu – rekao je Vučić.

Na poklon 600 miliona evra

On je precizirao da će Srbiju to koštati 1,2 milijarde evra, pošto će ostatak 35-50 odsto para EU praktično pokloniti.

– Reč je o 600 miliona evra besplatnog novca čak i da je varijanta sa 35 odsto i to za fantastičan projekat koji nas povezuje sa Skopljem, Solunom, Atinom… Uključićemo u to i Svetsku banku i IBRD, da sve proceduralno bude rešeno i da se brže završi. To znači mnogo za putnički i teretni saobraćaj, teretni saobraćaj koji će se ubrzati, što donosi mnogo više novca – rekao je Vučić.

On je objasnio da će se od Beograda do Skoplja, sa svim stanicama, putovati tri sata i petnaest minuta vozom i istakao da avionom ne možete da stigne brže.

Stabilne finansije

– To su neverovatne promene. Ta pruga i putevi koje ćemo graditi na jugu Srbije biće od velikog značaja za Toplicu, posebno Blace i Prokuplje, kao i centralni deo Srbije, kom će se praktično približiti Beč na samo nekoliko sati. Od Beograda do Beča će se putovati pet sati, a od Jagodine šest – istakao je Vučić i dodao da je železnica važna i za ekologiju, zbog čega EU ulaže veliki novac u gradnju pruga.

Predsednik je ukazao da će sa brzom prugom Srbija imati fenomenalnu vezu sa svim evropskim zemljama do Istanbula i podsetio da se uskoro kreće u pregovore o modernizaciji pruge prema Crnoj Gori. On je istakao da za neke deonice pruge već postoje planovi i projekti, dok na nekima treba da se radi, a da je za sve to neophodan veliki rad, ali i stabilna finansijska situacija u zemlji.

Verujem u evropski put

Predsednik Vučić rekao je da su Ursula fon der Lajen i Žozep Borel pozvani da krajem leta dođu na otvaranje radova na izgradnji auto-puta Niš-Pločnik, važnog za razvoj Toplice.

– Verujem u evropski put Srbije i da možemo mnogo toga da postignemo sa EU, a da li će biti sve potaman, pa neće… Ne znam da li razumete šta znači kad dobijete na poklon najmanje 600 miliona evra – rekao je predsednik Srbije.

Spasimo živote

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić revakcinisao se danas u Zdravstvenoj stanici Pukovac, kod Doljevca. On se zahvalio doktorki Slađani i medicinskoj sestri Violeti i poručio da je najvažnije da se građani vakcinišu, jer ima dovoljno za sve. Predsednik se zahvalio i Kini i predsedniku Si Đinpingu na pomoći u vreme pandemije i istakao da će saradnja biti unapređena i sa pekinškim institutom i proizvodnjom Sinofarmovih vakcina u Srbiji.

Preedsednik je dao savet i gradonačelniku Doljevca Goranu Ljubiću: “Umesto tog mitinga i dočeka što ste mi napravili, bolje da se svi ljudi vakcinišu, da spasavamo živote”.

Rusija i Kina ostaju prijatelji

Posebna politička tema, naveo je Aleksandar Vučić, bila je prihvatanje Srbije deklaracija EU, što je sada na nivou od oko 52 odsto.

– Srbija ima svoje interese i računice i dok ne postane članica EU, ne može u potpunosti da usaglasi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku Briselom. Zamislite da uvodimo sankcije Rusiji svaki dan, šta onda da očekujemo od Moskve i kako da nas podrže po pitanju Kosova. Uostalom, šta su nam učinili nažao Kina ili Rusija pa da im uvodimo sankcije i kako bismo onda dobili vakcine od njih – istakao je Vučić i dodao da nije lako istrpeti kritike na svakoj strani, ali da je u tome snaga Srbije: samostalnost, nezavisnost, slobodarsko opredeljenje jedne zemlje.