N. Rakić
Za istoriju: S plaketom Ginisovog rekorda

Srđan Ristić (37), nekadašnji izviđač i diverzant Vojske Srbije, novi je Ginisov rekorder u tehnici kombinacije sklekova i zgibova – 420 za sat vremena, osam više od Boba O’Brajana iz SAD koji je ovaj rekord držao pune dve godine.

Rekord je oboren u nedelju uveče, u sportskoj hali u centru Kragujevca, u spektaklu u kome su učestvovala i brojna sportska društva iz ovog grada demonstrirajući umeće u karateu, kik-boksu, realnom aikidu, ali i fitnesu.

– Osećam se fenomenalno. Nekoliko minuta pre isteka zvaničnog roka za rekord začula se srpska himna “Bože pravde” i cela hala je počela da me frenetično bodri, pa sam bukvalno u poslednjim minutima pronašao preostalu energiju da oborim rekord – priznaje Ristić.

U razgovoru za “Vesti” ovaj mladić otkriva da je poslednja dva meseca drastično pojačao treninge koji su trajali po 90 minuta, ali da je ipak tokom obaranja rekorda u više trenutaka imao krize.

– Već na pola sam mislio da sam gotov i da je pitanje još koliko ću izdržati, ali sam psihom uspeo da izguram do kraja. Ovo nije bilo samo test fizičke izdržljivosti, već i moje psihičke stabilnosti i volje da istrajem do kraja i pobedi zbog čega su burpapovi jedna od najtežih disciplina na svetu – priznaje Ristić.

Poslednjom snagom do podviga: Srđan Ristić

Ovaj mladić je do prošle godine bio jedan od uzornih desetara Vojske Srbije i pripadnik izviđačkih i diverzantskih jedinica. Bio je u vojsci od 2004. godine Službu je započeo u Grošnici, kao specijalac, posle čega je 2007. raspoređen u Kraljevo, da bi na kraju bio prekomandovan u Kragujevac.

On je pre tri godine oborio Ginisov rekord u broju sklekova za 60 minuta, uradivši ih ukupno 2.370, odnosno 39,5 skleka po minuti. Posle ovog uspeha primili su ga ministar odbrane Aleksandar Vulin i tadašnji načelnik Generalštaba, Ljubiša Diković koji su mu obećali da će biti prebačen u elitnu specijalnu jedinicu Kobre.

Međutim, kako tamo nije prebačen ni pošto je proglašen za vojnika godine Vojske Srbije, odlučio je da razduži uniformu i posveti se sasvim drugom poslu – postao je varilac.

Mada je u nedelju postao Ginisov rekorder, već u ponedeljak, od sedam časova ujutro je bio na svom radnom mestu u privatnoj kragujevačkoj kompaniji.

– Mogao sam da uzmem slobodan dan, ali čuvam za kraći odmor. Potom ću smisliti koji bi to sledeći rekord mogao da mi bude izazov. Iskreno, ova disciplina je jedna od najtežih u svetu i posle nje je teško postaviti neki viši cilj – kaže Ristić.

Dodela priznanja Srđanu Ristiću

Dodela priznanja Srđanu Ristiću

Gepostet von Vesti-OnLine.com am Dienstag, 15. Oktober 2019

Stroga pravila

Na monitoru koji je pomno pratio koliko je Srđan Ristić uradio kombinacija sklekova i zgibova po završetku 60 minuta je ostala upisana brojka od 428. Međutim, stručni žiri je osam kombinacija poništio.

– U pravilima za obaranje rekorda nije potrebno da se napravi pun sklek, već samo da ste u tom stavu. Da bih po nečemu ostao upamćen, pitao sam žiri da li mogu da radim prave sklekove na šta su mi odgovorili: “Naravno, ali time sebi odmažeš.” Nisam se nijednog trenutka pokajao što sam ovaj rekord oborio na ovaj način – priča Ristić.

Bogat program

U iščekivanju novog rekorda publici u Kragujevcu svoje umeće prikazali su i članovi brojnih borilačkih udruženja: Trening centar Grom, Bokserski klub Lukač, Klub borilačkih sportova Gladijator, Karate klub Junior, Rvački klub Kragujevac i Primenjeni aikido Lazović.

Aikido

Aikido

Gepostet von Vesti-OnLine.com am Dienstag, 15. Oktober 2019

Hamer šou

Jedna od zvezda večeri bio je i svetski rekorder Muhamed Kahrimanović, koji je izveo svoj svetski poznati Hamer hand show.

Kahrimanović je šakom bez problema i uz nevericu publike lomio staklene flaše, cigle, ali i kokosove orahe koje je većina prisutnih mališana u Kragujevcu prvi put videla u životu.