pixabay.com

Izazovna i neizvesna vremena većinu ljudi su naterala da se obezbede sa pojedinim namirnicama, a naročito brašnom čiji su rafovi u prodavnicama preko noći postali prazni. Ipak, nije loše znati koliko brašno može da traje i kako izgleda kada se ono pokvari.

Iako je brašno toplinski obrađena namirnica i samo po sebi sadrži mali deo vlage, s brašnom je takođe potrebno pravilno rukovati.

Obično brašno najbolje je upotrebljavati 6-8 meseci posle ispisanog datuma, dok je celokupno najbolje upotrebljavati 4-6 meseci nakon njega.

Kako bi produžili rok trajanja brašnu, možete da ga držite u frižideru ili čak zamrzivaču. Čuvanjem brašna u frižderu možete da mu produžite rok i do godinu dana, dok ga držanjem u zamrzivaču možete produžiti i do dve-tri godine.

Ključnu ulogu igra i vrsta brašna, a najdruže traje ono obično belo, dok ono sa celovitim zrnom – uključujući i integralno, ima kraći rok.

Kako izgleda pokvareno brašno?

Jedan od najboljih pokazatelja da se brašno pokvarilo je miris. Ukoliko uočite da je brašno poprimilo miris – uglavnom užegao, to je verovatno znak da se od njega morate oprostiti, pa čak i ako rok pokazuje drugačije. Vredi i suprotno, ako je rok istekao, ali brašno i dalje nema nikakvog mirisa – možete da nastavite da ga koristite neko vreme.

Znak da se brašno pokvarilo može da bude i kada ono promeni boju ili se pojave plesan ili moljci.

Do pojave moljaca uglavnom dovode vlažnost ili visoke temperature, ali čak i ako brašno ostavite na tamno mesto u špajzu, niste završili posao. Najbolja opcija da ga zaštitite od insekata i plesni je da ga ne držite u papirnim vrećicama, već da brašno čuvate u zatvorenoj tegli ili frižderu.

Potrebno je da to bude suvo i tamno mesto. Toplota i sunčeva svetlost mogu da pokvare brašno i ranije nego što piše na poleđini pakovanja, zato se potrudite da je udaljeno od rerne ili drugih izvora toplote i svetlosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here