Đ. Janković
I Andrić, i Sterija: Posao će biti završen ovih dana

Učenici najstarije lozničke osnovne škole “Anta Bogićević” uskoro će do svoje škole hodati preko oslikanih stepenica na kojima su naslovne strane knjiga, dok su na bočnim stranama stepenika ispisana imena pisaca i naslovi štiva koja su deo lektire školaraca. Dok osnovci, ali i stariji budu ovuda hodali, podsećaće se na Andrićevo delo “Na Drini ćuprija” ili Vukov “Srpski rječnik”, “Seobe” Miloša Crnjanskog, “Korene” Dobrice Ćosića ili Ćopićevu knjigu “Orlovi rano lete”.

Oslikavanje Stepenica znanja jedan je od projekata koji je Loznici odboren na konkursu “Šta nam teško” Ministarstva omladine i sporta, a realizuje se u dogovoru sa lozničkom Kancelarijom za mlade. Na ideju da se na ovaj, kažu jedinstveni način u Srbiji, uredi deo stepenica koje od Cvijićeve ulice, odnosno gradskog šetališta, vode ka školi i Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice, došla je Marija Babić, profesorka srpskog jezika i književnosti zajedno sa kolegama iz nedavno formiranog Tima za budućnost Loznice. Tim čine mladi fakultetski obrazovani stručnjaci iz Vukovog zavičaja koji su angažovani da unaprede kvalitet života u Loznici. Na ovaj način će, osim ulepšavanja ovog dela grada, biti promovisana ćirilica, ali i čitanje koje je u današnje vreme zapostavljeno nauštrb računara, mobilnih telefona, odnosno društvenih mreža. Projekat vredi oko 40.000 dinara, a oslikavanje stepenica radi ovdašnji likovni umetnik Admir Polovina Aki. Ovih dana posao će biti završen, a da stepenice traju što duže posle završenog oslikavanja biće prelakirane tako da će povremeno biti potrebno samo da budu oprane.

Čekajući murale

Loznica ima dosta fasada koje “čekaju” da ih neko ukrasi muralima, a postoji mogućnost da se to uskoro i desi i da oni nemaju samo estetski nego i edukativni sadržaj. Nije nemoguće da uskoro Lozničane i turiste koji dođu u ovaj kraj sa neke od zgrada posmatraju likovi Vuka Stefanovića Karadžića, rođenog u obližnjem Tršiću, ili Jovana Cvijića, rođenog Lozničanina, i podsećaju kakve je sve velikane dao grad pored Drine.