Lična arhiva
Mentori pomažu: Dr Željko Dragić, Savo Čovičković i Todor Todorović

U Donjoj Saksoniji je ove godine sproveden projekat pod nazivom IQ mentoring, što se može prevesti kao Integracija kroz kvalifikaciju. Vođa ovog projekta koji se odvija u okviru Vaspitno-obrazovnog centra donjosaksonske neprofitne organizacije, je dr Željko Dragić. Projektat je zaživeo u gradovima Osnabrik, Oldenburg, Braunšvajg i Salcgitern, a nastao je nastao iz potrebe da se migrantima sa visokom kvalifikacijom pomogne u pronalaženju odgovarajućeg zaposlenja. Clj programa je da se kroz mentorski rad zainteresovanima omogući da se bolje upoznaju sa tržištem rada, da upoznaju jezik struke, nauče kako da se prijave na konkurs, saznaju koja je radna kultura određene profesije i slično. Ono što je važno rad se odvija u tandemu. Svaki zainteresovani učesnik projekta dobija svog mentora. Ovakav rad u tandemu podrazumeva susrete dva puta nedeljno u toku pola godine. Mentori se biraju tačno iz struke koja je odgovara stručnom profilu zainteresovanog učesnika projekta.

U ovoj godini su zabelezeni odlični rezultati za više od 40 učesnika među kojima je bilo i onih sa teritorije bivše Jugoslavije. Savo Čovičković iz Banjaluke, master harmonike, klavira i klavijatura, učesnik je projekta u Osnabriku tokom koga je uspeo da se profesionalno ostvari na Visokoj muzičkoj školi zahvaljujući svom mentoru. Njegov mentor bio je Todor Todorović Tošo, poznati osnabrički bluz muzičar i predavač na Institutu za muziku Univerziteta u Osnabriku.

Jedan od uspešnih tandema su dr Milijana Stojančić Fabri njena mentorka dr Ines Gronajk. Posle učešća u projektu dr Milijana je postala deo tima u zubnoj ordinaciji svoje mentorke.

U istom timu: Dr Ines Gronajk i dr Milijana Stojančić Fabri

Milijana je rodom iz Prijedora, a od 2017. sa suprugom i dvoje dece živi u Berzenbriku.

Projekat IQ mentoring se nastavlja i u 2023. godini, a zainteresovani mogu da se informišu na: www.migrationsportal.de kao i na : www.netzwerk-iq.de, a takođe i da se prijave direktno dr Željku Dragicu na telefon: 0049 0 173 6065438 ili e-mail: zeljko.dragic@bnw.de.