Dobra škola folklora

0

Znaju samo za prva mesta: Stariji uzrast u autentičnim nošnjama

 

Folklorna sekcija ovog kluba na prošlim manifestacijama znala je samo za pobede, a tako i ovaj put. Na Smotri u Gmundenu stariji i srednji uzrast osvojili su prvo mesto, a i najmlađi uzrast je krajem prošle godine pobedio na maloj Smotri, što pokazuje da je KUD "Stevan Mokranjac" odlična škola folklora.

– Budući da smo forsirali prvi ansambl koji je u prošlosti osvajao prva mesta, jesenas smo stavili akcenat na mlađe uzraste. I evo, nije izostao uspeh. Ovo je dokaz da imamo jaku i kvalitetnu školu folklora – istakao je Ljutica Janković, predsednik KUD "Stevan Mokranjac".

 

Uskršnji odmor

Članovi KUD "Stevan Mokranjac" sada odlaze na uskršnji odmor, a posle toga kreću intenzivne pripreme za Evropsku smotru.
Predsednik Janković poželeo je svim svojim članovima, ali i svim klubovima u Beču i Austriji, lepe uskršnje praznike.

On je podvukao da su dolaskom umetničkog rukovodioca Bojane Stojanović "procvetali" pre svega srednji i mali uzrast.

– Njenim dolaskom i koreografijama Dajane Kostić ostvarili su veliki uspeh – naglasio je Janković.

Mali folklor je osvojio prvo mesto igrama iz Šumadije, srednji igrama iz Trstenika, a veliki igrama iz Gornjeg Poreča, sa kojima će nastupiti i na Evropskoj smotri folklora, koja će se krajem maja održati u Brčkom.

"Naš cilj, za razliku od nekih folklora, jeste da odigramo što bliže izvornim igrama, odnosno kako se nekada stvarno radilo", dodao je Janković.

Za ovu koreografiju KUD "Stevan Mokranjac" obezbedio je veoma vrednu, staru nošnju. Naime, klub je uspeo od starijih žena iz okoline Majdanpeka da nabavi autentičnu žensku nošnju, koja je stara skoro 100 godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here