Vesti
U teškoj situaciji: Bajra Suljević

Porodica Bihorac, rodom sa severa Crne Gore, duže od dve decenije živi u Nemačkoj, a već deset godina, kad god joj se ukaže prilika, na razne načine pomaže nevoljnicima u Beranama, Petnici, Rožajama, Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu.

Ranije su članovi ove humane porodice u rodni kraj najčešće slali pakete i brinuli o starima, bolesnima i napuštenima, a poslednjih godina sve češće šalju vredne novčane priloge pomažući i samohrane majke i đake pešake. Poslednju donaciju od 300 evra, pristiglu početkom novembra, porodica Bihorac namenila je (po 100 evra) samohranim majkama Bajri Suljević iz Novog Pazara, Mihriji Murić iz planinskog sela Stup na granici Srbije i Crne Gore i porodici Seferović iz okoline Rožaja.

U propratnom pismu podrške, dobrotvori iz Nemačke navode da o nevoljama Bajre i Mihrije godinama čitaju na stranicama našeg Humanitarnog mosta i da žele da im bar malo olakšaju život tokom dugih i hladnih zimskih dana koji dolaze, a raduju se što je porodica Seferović dobrim delom zbrinuta. Nesrećnoj Bajri, srčanom bolesniku, koja 26 godina sama i bez ikakvih prihoda, u podstanarskoj sobici, brine o teško bolesnoj i nepokretnoj ćerki Arijeti, pomoć porodice Bihorac stigla je u pravi čas, s obzirom da je muče mnoge nedaće.

– U teškoj smo situaciji, čini mi se nikad težoj i neizvesnijoj. Ne znam kako ćemo i da li ćemo dočekati proleće – žali se Bajra Suljević.

Još nije spremila dovoljno ogreva i namirnica, nedostaju joj pelene, duguje za struju i kriju… Da nevolja bude još teža, Arijeta ima tešku alergiju što joj u vreme korone otežava i onako težak život i lečenje.

– Bog je hteo da se obe ovako patimo. Mnogo puta sam htela da dignem ruku na sebe, ali uvek pomislim šta će biti sa Arijetom. Ranije su nam navraćali humani Novopazarci i ostavljali nam po koji dinar, mahom za lekove i drva, sada retko. Da nije ovih donacija iz dijaspore, ne bismo mogle da preživimo. Hvala porodici Bihorac, Bog će ih nagraditi – poručuje ova hrabra Novopazarka i ističe da će donaciju potrošiti za pelene, namirnice i ogrev.

I Mihrija Murić iz Supa kod Rožaja sama u planinskoj zabiti brine o sinovima Enesu i Ernesu i mada se herojski bori, radeći i najteže muške poslove, kao što je seča šume, jedva uspeva da ih prehrani i školuje. Donacije dobrih ljudi joj, kaže, zlata vrede.

Ništa joj nije teško: Mihrija Murić

– Ovu donaciju potrošićemo za kupovinu brašna. Imamo kravu i koze, mleko i sir, a kad u kući ima brašna, nema gladi – ističe Mihrija i uz veliku zahvalnost dobrotvorima iz Nemačke, podseća da joj dijaspora pomaže duže od decenije i da bi bez ove pomoći sve bilo mnogo teže.

Čitaoci “Vesti” svojevremeno su renovirali kuću bolesnim supružnicima Ramu i Fatimi Seferović, koji sa decom Ajšom i Alminom teško žive u naselju Zeleni kod Rožaja. Povremeno im stigne i poneka donacija iz inostranstva i pomogne im da, kako kažu, lakše sastave kraj s krajem. Donaciju porodice Bihorac potrošiće da ponove svoje mališane.

– Hvala im što su mislili na nas, neka im se dobro još boljim vrati – poručuju Seferovići.

Nabaviće drva i namirnice

Donaciju od 200 franaka koju je iz Ciriha poslao naš čitalac Jakup Selimović, dobila je i porodica Baždar iz Sjenice. Ova pomoć mnogo je obradovala Elka, Elu, Sabahetu i Safiju, koji imaju teške zdravstvene probleme i uglavnom žive od socijale i pomoći dobrih ljudi.

– Nabavićemo još dva metra drva i nešto namirnica, a potreban nam je i jedan kauč. Sakupljamo polako novac, nadamo se da ćemo ga kupiti pre zime – ističe Elko Baždar i puno se zahvaljuje dobrotvoru iz Švajcarske.

Usamljene: Ratka i Slobodanka Đorđević

Ratka i Slobodanka nisu zaboravljene

Velike pozdrave i još veću zahvalnost humanom Miroslavu iz Melburna koji im je poslao i 100 australijskih dolara šalju i siromašne majka i ćerka Ratka i Slobodanka Đorđević iz zabitog sela Cvrnje na Rogozni dok u sirotinji i trošnom kućerku čekaju prve snegove. Naši čitaoci su im letos pomogli da kupe veš-mašinu i frižider. Donaciju iz Melburna potrošiće za lekove, namirnice i izmirenje duga za struju.

– Bogu se molimo za sve naše dobrotvore, hvala im, kao i divnom Miroslavu koji je sad mislio na nas. Svaku sreću i dobro zdravlje im želimo! – poručuje baka Ratka Đorđević.