EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY
Sergej Lavrov

Komentarišući optužbe Bugarske o navodnoj umešanosti Rusije u eksplozije u vojnim skladištima u Bugarskoj i pokušaj ubistva bugarskog biznismena, ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da zvanična Sofija na taj način može da dođe sve do optužbi za ubistvo nadvojvode Franca Ferdinanda.

– Dobro je što još nismo ubili nadvojvodu Ferdinanda, ali po svemu sudeći, stvar ide ka tome – izjavio je Lavrov povodom skandaloznih izjava na račun Rusije.
S tim u vezi, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kaže da je takvim optužbama Sofija odlučila da nadmaši Čehe.

– Bugarska strana poslednjih 10 godina nije ništa znala i tek sada odjednom, kada se Češka dosetila događaja iz 2014. godine, rešila je da nadmaši i Čehe i da pogleda mnogo dublje u istorijsku retrospektivu. Ili su sve vreme znali šta se događalo, ali iz nekih razloga nisu to objavljivali – rekao je Lavrov na konferenciji za štampu nakon pregovora sa meksičkim kolegom Marselom Ebrardom.

Ministar je posavetovao Evropskoj uniji da se pozabavi ispunjavanjem obaveza svojih zemalja-članica u oblasti trgovine oružjem.

– Mogu da kažem da bi EU ipak trebalo da se pozabavi situacijom i u Češkoj i u Bugarskoj, odnosno situacijom povezanom sa činjenicom da su neki privatni preduzetnici uključeni u trgovinu oružjem, skladištenje oružja i municije. I EU bi trebalo da odgovori na pitanje koje smo postavili, a to je u kojoj meri EU kontroliše ispunjavanje obaveza zemalja-članica u pogledu različitih dokumenata na polju trgovine oružjem – dodao je Lavrov.

On smatra da EU neće smetati da objasni međunarodnoj zajednici kako se sve to kombinuje sa istim tim međunarodnim konvencijama i sporazumima koje su članice EU jednoglasno potpisale.

Ranije je Bugarska nacionalna televizija pozivajući se na tužilaštvo, javila da šest državljana Rusije osumnjičeno za izazivanje eksplozija u fabrikama i vojnim skladištima u Bugarskoj, a da su trojica optužena za pokušaj ubistva bugarskog biznismena Emilijana Gebreva.

2 COMMENTS

  1. NE PRICAJ GLUPOSTI, GORI STE NEGO ZA VRIJEME SSSR-a PA VI SE ZALILI ILI NE TO JE ISTINA.NIKAD SE SSSR NIJE PETLJAO U BALKAN.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here