Dok se znojimo, ubrzano dišemo, srce bije, cirkulacija je bolja, a i čitav metabolizam se ubrzava. Naše telo “preduzima” sve mere kako bi održavalo telesnu temperaturu, i tako mnogi otrovi i nečistoće izlaze kroz pore.

Odbrambeno sistem organizma postaje jači, budući da se broj krvnih zrmaca povećava kada se telo zagreva. Ukratko, nij eloše znojiti se. Premda, kada vidimo nečije lice orošeno znojem, obično okrenemo glavu. A u suštini, znoj nema miris već bakterije kojima je znoj omiljeno prebivalište. BVakterije nepostojeći miris pretvaraju u smrad.

Svakog dana gubimo jedan do dva litra tečnosti znojenjem, više od polovine koja izađe kroz mokraću. Jasno, količina izgubljene tečnosti povećava se ukoliko vežbamo. ukoliko niste primetili i nilski konji se znoje. Međutim njihov znoj j ecrcvenkaste boje. I taj znoj ne izgleda nimalo privlačno, ali je ipak vrlo koristan. Služi kao osnova za kreme za sunčanje. A od njega beže i insekti!

Takođe je dokazano da muški znoj na izvestan način ša+lje signale koje dame nedvosmisleno razumeju. Posledica toga je jača pokretljivost hipotalamusa, oblasti kojua je između ostalog, “zadužena” za produženje vrste.

Kao što je poznato, na ljudskom telu postoji između dva i četiri miliona znojnih žlezdi. Najveći broj se nalazi na dlanovima i tabanima.

Žene imaju veći broj znojnih žlezda, premda muške proizvode više znoja. Nije isto da li se znojimo zato što j espoljna temperatura visoka ili zato što vežbamo. Znoj nastao kao posledica stresa ima oređeni neprijatan miris, jer se izbacuje putem apokrinih žlezda koje se nlaaze na delovima tela koje su kosmate.

Kada nam kapljica znoja sklizne niz lice do usana, postaje jasno da je zznoj slan. N tamnim majicama ostaje beličasti trag soli. Dakle, izbacili smo so, odnosno elektrolite. Trebalo bi odmah nadoknaditi tečnost! Preterano znojenje naziva se hiperhidroza. Od toga pati bar tri odsto ukupnog svetskog stanovništva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here