Dobrodošli u Razjedinjene Evropske Države

0

 

No, ovo stvarno nije priča o nama, iako je tu začeta, nego tragikomično podsećanje na prethodna dva turbulentna evropska meseca. Saznali smo da, eto, postoji neko Pridnjestrovlje na istoku Moldavije, koje hoće da se ujedini s Rusijom mada se s njom “ne dodiruje“, deli ih Ukrajina. E to isto hoće i Transdnjestar. A onda saznamo da je to jedno te isto, samo se koriste oba naziva, što osim okupljenih ljudi na toj teritoriji nije znao niko – ni novinske agencije – jer, kad ne znate da nešto postoji, kako da znata da ima čak dva imena?

Saznali smo i da pojedini Italijani hoće da opet formiraju Mletačku Republiku; da neki Poljaci iz “sredine“ Ukrajine, iz Žitomira (to mu dođe kao neka naša Žitorađa, šta li…), hoće da se prisajedine Poljskoj; Milorad Dodik se već “zapljunuo“ za nezavisnost ako stvari pođu po zlu… Dakle, umesto Evropske unije, ubrazano hrlimo u stvaranje Razjedinjenih Evropskih Država.

Uostalom, pogledajte malo objašnjenje naslovne fotografije i naslove u manje od prethodnih 60 dana:

 

1. KOSOVO 

Proglašenje nezavisnosti 17. 2. 2008, uz podršku SAD i njihovih zapadnjačkih saveznika

2. KRIM

Krim proglasio nezavisnost i traži pripajanje Rusiji! Mobilizacija Ukrajinaca

3. TRANSDNJESTAR (Pridnjestrovlje)

Sad i Transdnjestar traži pripajanje Rusiji

4. REPUBLIKA SRPSKA

Dodik: Ako postane nepodnošljivo, Srpska ima pravo na nezavisnost!

5. VENETO (Mletačka Republika)

Veneto hoće otcepljenje od Italije i obnavljanje Mletačke Republike!

6. ISTOK UKRAJINE

Proglašena Nezavisna republika Donjeck

7. ŽITOMIR

I Poljaci iz Žitomira neće Ukrajinu!

8. KATALONIJA

Kataloniji ne daju da se otcepi

9. ŠKOTSKA

"Škoti, glasajte za otcepljenje" 

Dobro, ova dva poslednja primera su potencijalni problemi. Ali, to što Španci nisu dozvolili referendum… pa nisu ni Ukrajinci, a ode Krim. A ako se Škoti 18. septembra, na dozvoljenom referendumu, opredele za samostalnost… Eto novog razloga da se jave, možda, Vojvodina ili Sandžak, a sasvim sigurno i zagovornici Novog Beograda Republike, 63 bloka kao Autonomne pokrajine, Borčansko-krnjačanske konfederacije…

 

Svaka pomoć nam je dobrodošla…

Na kraju, da se vratimo samo na sekund na nas. Naime, u svetlu svih ovih događaja, izuzetno je moguće da mi opet budemo inicijatori novih neprijateljstava, ali ovog puta transatlantskog obima! Naime, realno je da smo se nedavno zamerili SAD-u, mada uz događaje u Ukrajini to trenutno za njih nije u prvom planu. Krajem marta dobili smo direktnu podršku iz Amerike, ni manje ni više nego od – Komanča!

 

Za demokratsku državu poput Sjedinjenih Američkih Država to bi mogao da bude prvi znak flagrantnog mešanja u unutrašnju politiku zemlje, opasna provokacija Srba i direktno ugrožavanje nacionalnih interesa. Zato je vreme da upozorimo sami sebe – pazimo ko nas podržava!

 

U svakom slučaju, uz nadu da Amerikanci ipak neće biti milosrdni prema nama kao prema Komančima, trebalo bi malo smiriti strasti i uvesti neko pravilo o ograničavanju granica, jer ako se ovako nastavi, život u Razjedinjenim Evropskim Državama ne bi nikome doneo mnogo dobra – život u anarhiji teško da donosi sigurnost, najedenost, putovanja… A i Fejsbuk bi nam ukinuli, i šta onda?

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here