Vesti
Planinari u akciji: Boško Mihajlović doneo namirnice usamljenoj baki Veri Avramović sa Rogozne

Već godinama mnoge dobrotvorne akcije “Vesti” prati i pomaže Humanitarna organizacija Ljudske sudbine iz Novog Pazara, čiji je osnivač i predsednik naš dugogodišnji saradnik i poznati humanitarac Hido Muratović.

Veliku pomoć u distribuciji lekova, namirnica, ogreva, odeće i obuće starima i bolesnima u zabitim selima na Rogozni, Goliji, Pešteru i Kopaoniku pruža i Planinarsko-ekološko društvo Ras iz ovog grada, na čijem je čelu magistar Boško Mihajlović. I ovih dana kad je sneg zavejao mnoga sela u ovom kraju, a živa u termometru pala i do minus 25 stepeni, aktivisti Ljudskih sudbina i planinari Rasa, ne žaleći vremena i truda, a često ni novca jer i gorivo plaćaju iz svog džepa, stižu tamo gde se ne može ni terenskim vozilom, jedino pešice ili motornim sankama.

– Jedan čitalac “Vesti”, poreklom iz ovog kraja, trenutno na radu u Nemačkoj, ostavio nam je novac i amanet da starici Hamidi Bihorac iz zavejanog sela Krnja Jela na Pešteru, o čijim nevoljama je čitao na stranicama Humanitarnog mosta, ponesemo 120 evra i najpotrebnije namirnice. Deo puta prešli smo terenskim vozilom, a dobar deo pešice. Starica se iznenadila i obradovala, lekovima posebno, a i nama je bilo drago. Za koji dan krećemo na Rogoznu da poluparalizovanoj Slobodanki Milošević ponesemo donaciju familije Jovanović iz Beča od 100 evra, lekove i namirnice. Mnogo je starih i bolesnih koji nemaju nikoga svoga. Hido Muratović se odaziva na sve njihove apele i stiže do svih nevoljnika, a mi smo tu da mu pomognemo. Mnogo nam znači i saradnja sa “Vestima” i pomoć dijaspore bez koje ne bismo mogli da pomažemo ljudima u nevolji – ističe Avdo Hadrović, koji tokom leta zida kuće za ovdašnju sirotinju, a zimi pešači do najzabitijih sela da najugroženijima uruči pomoć.

Avdo Hadrović sa bakom Hamidom Bihorac

Zahvalnost našim plemenitim ljudima u dijaspori, ali i “Vestima” uputio je i nadaleko po dobru poznati Hido Muratović.

– Zahvalni smo “Vestima” što puno prostora posvećuju starima, bolesnima i siromašnima u ovom delu Srbije, brojnoj dijapori poreklom iz ovog kraja, ali i drugim dobrim ljudima iz drugih delova bivše Jugoslavije, koji takođe šalju vrednu pomoć – ističe humanitarac Hido Muratović.

U kakvim sve uslovima priskaču u pomoć, pojasnio i Boško Mihajlović:

– Kad sneg zaveje sela i puteve, a mraz okuje planine, mi krećemo starima i bolesnima u pomoć. Nosimo im namirnice i lekove, a kad zatreba, prevezemo ih do lekara ili bolnice. Kad je vreme lepo, spremamo im ogrev, popravljamo i gradimo kuće. Imamo odličnu saradnju sa čitaocima “Vesti” i sa raznim dobrotvornim društvima u dijaspori – kaže Boško i dodaje:

– Do sada smo bili samo planinari, uvek spremni da se i kroz najveće smetove i oluje probijemo do zavejanih i nemoćnih ljudi. Mnoge smo spasavali u poslednjem trenutku, a veliku pomoć pružamo i porodicama sa više dece. Mnoge od njih jedva prehranjuju i oblače svoje mališane. Zato sada planiramo da u okviru našeg društva oformimo i humanitarni odeljak kako bismo mogli da prikupljamo pomoć za stare, bolesne, siromašne i nemoćne u ovom kraju. Očekujemo pomoć dijaspore i nastavak dobre saradnje sa “Vestima”.

Pomoć se i ovako dostavlja: Članovi HO Ljudske sudbine

Tužna vest – nema više baka Fehe

Tri dana nakon što joj je uručena donacija od 100 dolara koju joj je stigla iz Njujorka, u pešterskom selu Braćak preminula je starica Feha Ćosović (84), dugogodišnja štićenica našeg Humanitarnog mosta. Usamljenu baku koja je decenijama živela sama i koju su u životu održavali naši čitaoci pronađena je mrtva i zaleđena na pragu svoje kuće, koju su joj pre nekoliko godina utoplili dobri ljudi iz celog sveta. Pronašle su je komšije koje su joj donele hleb. Sve dobre ljude koji su godinama pomagali baka Fehi, ovom prilikom molimo da svoju dobrotu i pomoć usmere na druge stare i usamljene bake u ovom kraju.

Poseta Rasa na mnoge adrese

– Starinama Dušanu Milentijeviću iz sela Krčmare na Rogozni i Milošu Beliću iz Paresija na Goliji upravo smo odneli najpotrebnije namirnice. Pomogli smo i baki Olgi Mihajlović iz Dragočeva na Rogozni, Desimiru Nikiću iz Lukocreva, Medini Osmanović iz Roginja, Veri Avramović iz Kožlja, dečaku Imranu Griševiću i porodici Milunović s Rogozne, porodici Radomirović iz Miščića u Deževskoj dolini promenili smo stolariju na kući i obezbedili je namirnicama za zimu. Porodici Mojsilović iz Deževske doline koja ima dvoje dece obolele od cerebralne paralize pomogli smo izgradnju kuće i još mnogo toga – nabrojao je akcije Boško Mihajlović, poznati planinar, humanitarac i asistent na Učiteljskom fakultetu u Novom Pazaru.

Kola bi im zlata vredela

Planinari društva Ras nemaju svoje vozilo, pa za svaku akciju angažuju svoje automobile ili pomoć traže od novopazarskih firmi i raznih udruženja.

– Kad bismo imali bar polovnog terenca, obišli bismo mnogo više nevoljnika, zato bi nam svaka pomoć dijaspore na ovom planu zlata bila vredna – veli Boško Mihajlović.