Dobrota ugrejala porodicu Golubović

0

 

 

 

Fotografija za uspomenu: Porodica Golubović
 

Golubovići, skromna radnička porodica iz Popovca kod Paraćina, koje je država Srbija proglasila tehnološkim viškom u njihovim najboljim godinama, proteklog vikenda bila je gost našeg dopisništva u Beogradu. Majka, 41-godišnja Vesna i otac 45-godišnji Goran nisu sa sobom poveli i svojih devetoro potomaka, ne zato što oni ne bi voleli da vide srpsku prestonicu, već što bi ih mnogo koštale autobuske karte. Taj luksuz priuštili su samo 16-godišnjem sinu Milošu, koji će, ako Bog da, možda i jednog dana zaigrati za prvi tim nekog od naših prvoligaša na velegradskom stadionu.
Iako su upravo oni ti kojima je trebalo da uručimo pristigle donacije iz Australije i Nemačke, Golubovići kao pravi gosti nisu došli praznih ruku: prešli su prag "Vesti" s buketom cveća i velikom fotografijom svoje jedanaestočlane familije, svojevrsnim poklonom za sve čitaoce koji su im nakon teksta na Humanitarnom mostu nesebično priskočili u pomoć. Radost zbog uručivanja dva novčana priloga: 500 AUD, dara plemenitog Bože Rusmira i njegovog unuka Ognjena iz Adelejda, kao i iznosa od 400 evra našeg anonimnog dobrotvora Z. T. iz Izerlona, nisu skrivali. Otac i sin su se tiho zahvaljivali, ali majka Vesna je preplakala naš susret, kako reče, suzama radosnicama.
Pročitali smo i pismo iz Australije, gde darodavac Božo Rusmir, i sam dobro znajući kako je to imati pa nemati u životu, najavljuju i možda susret uživo jednog dana. I njegovu čestitku za nadasve hrabar čin Golubovića – roditi devetoro dece i boriti se svim silama za njihovu bolju budućnost.

Uručenje donacije: Miloš, Vesna i Goran u "Vestima"
 

Za prilog od 400 evra humanog biznismena iz Nemačke, pružili smo i dodatno objašnjenje. Naime, kada je naš donator čuo da smo 200 evra koje je ostavio Humanitarnom mostu "Vesti" uručili kao prvu pomoć Golubovićima uoči početka školske godine, i ne znajući da će oni za taj iznos kupiti na kineskim tezgama jeftine patike i majice za svu decu, nazvao nas je i rekao: "Šaljem dodatnih 400 evra kako bi Golubovići zaista nabavili toplu zimsku obuću za devetoro dece, molim vas da im što pre uručite…"
Ispratili smo Goluboviće koji su žurili nazad u Popovac, u svoj vlažni kolektivni smeštaj u izgoreloj zgradi, u nadi da će im opštinari, kao što su obećali, popraviti makar krov i sa željom da već prvog radnog dana naruče drva jer struju samo povremeno imaju… Ipak, i pored svih briga koje ih čekaju, znali smo da im je toplije oko srca nakon podrške koju su dobili od dobrih ljudi, što oni nisu ni krili.

 

Deca za primer
Svi koji su videli decu iz porodice Golubović imaju samo reči hvale za njih. Lepo su vaspitani, dobri su đaci, uvek umiveni i čisti, vredni, o njima ponajviše brine majka Vesna. Najstarija Tijana ima 18 godina i sanja o fakultetu, Marijana je godinu mlađa, a 16-godišnji Miloš nadgleda mlađu braću: Nikolu (15), Kristijana (13), Aleksandra (12), Nemanju (11) i Luku (10). Najmlađi osmogodišnji Mateja je mezimac sviju. Svi imaju svoja zaduženja, jednom rečju deca su za primer.

 

 

Poklon paketi iz
Minhena i Ciriha
Na adresu porodice Golubović uskoro će stići i poklon paket iz Minhena u organizaciji SPC čija parohija će između ostalih nevoljnika u Srbiji obradovati i ovu porodicu iz Popovca zimskom garderobom i jorganima i ćebadima. Inače, o Golubovićima se brine i naša stalna dobrotvorka iz Ciriha, penzionerka Ksenija Naumović, kojoj je ova familija u ličnom adresaru.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here