Lična arhiva
Uručio deci stipendije i paketiće na Jarinju: Milorad Arlov

Milorad Arlov, predsednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji, kome je Priština zabranila ulazak na KiM, uručio je na administrativnom prelazu Jarinje stipendije mališanima sa severa Kosova. On za “Vesti” kaže da je deci doneo šest stipendija i 1.000 novogodišnjih paketića, ali mu kao i 26. jula nije dozvoljeno da nastavi put. Paketići su stigli do mališana u Mitrovici i Leposaviću, jer je prema njegovim rečima novac za njih uplaćen putem računa.

– Poznato je da se 13 godina bavim isključivo humanitarnim radom i da sam 34 puta nosio pomoć na KiM, ali sam i pored toga vraćen sa nekakvim uopštenim obrazloženjem da ću ugroziti bezbednosnu, političku i zdravstvenu situaciju, kao i međunarodne odnose. Pošto i pored moga zahteva ne dobijam jasno objašnjenje, apelujem na strane ambasadore da pitaju Prištinu zašto humanitarac koji svuda pomaže bez problema, ne može samo na teritoriju KiM i kakvu to poruku šalju javnosti ovom zabranom – naveo je Arlov, čija će organizacija pokloniti Kosovskoj Mitrovici 714 kvadrata Dnevnog centra vrednog oko 280.000 evra za 158 mališana sa poteškoćama u razvoju.

Zabranu ulaska Arlovu Kancelarija za KiM je ocenila kao najflagrantnije kršenje prava na slobodu kretanja bez ikakvog pravnog osnova i anticivilizacijski čin.