Dobrovoljci na utovaru

0

Kamion za Bosnu spreman ispred Hrama
 

Krizni štab na području Frankfurta odredio je četiri sabirna punkta na kojima se prikupljala humanitarna pomoć. Pored srpskog konzulata, pomoć su građani donosili u Hram Vaskrsenja Gospodnjeg, prostorije Srpskog kulturno-umetničkog društva Oro i prostorije Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu.

 

Kamion pun pomoći za Srbiju
 

Prikupljena pomoć se prevozila do velike hale u Lenderveg 17 u Saksenhauzenu gde se sortirala u uredno beležila kako bi se ubrzao prolaz do odredišta.

Ispred Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg su vredni dobrovoljci do popodnevnih sati već utovarili kamion – tegljač koji je bio spreman za postradale u Bosni i Hercegovini. Ukupno je prikupljeno 40 tona pomoći. Dve tone stigle su od zemljaka iz Diseldorfa.

 

 
Pomagali: Ljubiša Simić i Elizabeta Bilokapa
 

– Juče sam telefonom kontaktirao mnoge moje prijatelje i poznanike u vezi sa humanitarnom pomoći i pored ostalih javio mi se Frank, moj drug iz škole koji je na rukovodećem mestu humanitarne organizacije, Frankfurter Tafel. On je u kratkom roku organizovao 2,5 tona dezinfekcionog materijala, hrane i vode – rekao je Saša Filipović iz Frankfurta.

 

Akciji se priključila i naša nekadašnja maratonka i atletičarska reprezentativka Srbije, Suzana Stevanović iz Frankfurta.
– Želim da pomognem ljudima i zato sam ovde. Ako bude potrebno spremna sam da odmah odem i u neko od kriznih područja – rekla je Suzana.

 

Pomagali i najmlađi

U sabirnom centru u Lendervegu, odakle se pomoć otprema za Srbiju, na sortiranju rade naši brojni građani koji su došli da pomognu. Među pomagačima su i članovi Udruženja pisaca Sedmica i radnici konzulata.
 

– Posebno se odvaja ono što je za ručnu higijenu, kupanje, hrana, pelene za decu i odeća za odrasle i sve se pakuje u kartonske kutije, obeležava i odvozi na utovar u veliki kamion sa prikolicom. U koordinaciji sa Crvenim krstom Republike Srbije, šaljemo

faksom dokumentaciju svega što se nalazi u kamionu kako bi oni mogli što brže da ga usmere u odgovarajuće opštine – rekao je vicekonzul, Živorad Petrović, jedan od koordinatora akcije u Frankfurtu.

Kamion sa prikolicom za Republiku Srbiju je bio utovaren u kasnim večernjim satima, a pored nekoliko članova KUD Kolo, bilo je i dobrovoljaca koji su, jednostavno želeli da pomognu.

 

Ne pita se za naciju

Elizabeta Bilokapa iz Noj Izenburga je poreklom iz Livna.
– Hrvatica sam iz Bosne, imam puno prijatelja među Srbima i sa mojom prijateljicom Majom sam donela pomoć i ostala da pomognem koliko mogu – kazala je Elizabeta za "Vesti".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here