Tanjug
Milorad Dodik

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da je već dobro poznato neprincipijelno ponašnje visokog predstavnika Valentina Incka, a posebno u svetlu njegovog poslednjeg dopis NSRS.

Dodik je ukazao na slučaj austrijskog diplomate Kurta Valthajma, svojevremeno generalnog sekretara UN, za kojeg je kasnije dokazano da je bio član fašističke organizacije tokom Drugog svetskog rata, a niko od Austrije kasnije nije tražio da ga se odriče.

– Učestvovao je u fašističkim falangama koje su se ovde kretale, a bio je na Kozari 1942. godine i na kraju svoje karijere je okarakterisan kao predstavnik fašističkog pokreta. Valdhajm je umro, ali nije poznato da li je iko u Austriji tražio da se odlikovanja koja je dobio povuku, što govori o neprincipijelnom ponašanju Valentina Incka koji traži od Srpske da se oduzmu odlikovanja ljudima koji su zaslužni za stvaranje Republike – rekao je Dodik.

Dodik je izjavio da je Incko ruina koja je na ovim prostorima nepravedno prisutna i nema nikakvu reputaciju.

Kada je reč o imenovanju novog visokog predstavnika, Dodik je naglasio da ako Rusija u tome ne bude učestvovala onda od toga nema ništa.

– Pozdravljamo stav Moskve da se zatvori kancelarija visokog predstavnika – istakao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Podsetio je da je uspostavljanje visokog predstavnika uređeno Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, prema kojem tu ličnost biraju strane potpisnice, a konačno potvrđuje Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Dodik je istakao da je takav protokol ispoštovan samo u jednom slučaju, tj. imenovanju Karla Bilta za visokog predstavnika. U svim narednim imenovanjima visokog predstavnika za BiH, ova procedura je uzurpirana i procedura nije ispoštovana, dodao je Dodik na konfereniciji za novinare.

Dodik je naglasio da to govori da bi se sprečila lakrdija koju bi izazvalo novo imenovanje visokog predstavnika.

Dodik je istakao da je predstavnicima Srpske jasno da će nova američka administracija i EU ovde sinhronizovano delovati s ciljem gradnje unitarne i centralizovane BiH – i to pod izgovorom da se tu radi o evropskim integracijama.

– Naš odgovor mora biti vrlo jasan – ne prihvatamo takve politike i ciljeve, te tražimo da se poštuje Dejtonski sporazum. Dejtonska organizacija nije problem funkcionisanja BiH već je to nehtenje da se ona primeni i poštuje. Mislim da su velika očekivanja Bošnjaka u tom smeru nerealna, a mi ostajemo privrženi Dejtonu. Јesmo za evropski put, ali ne onaj koji krši i smanjuje našu autonomiju. Mi na pomenutom putu želimo ojačati našu autonomiju koju smatramo legitimnim ciljem – izjavio je Dodik.

1 COMMENT

  1. Шта си и како причао несрећо, говорио си да је био ” геноцид” у Сребреници.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here